Uitvinder Elias Howe presenteert zijn naaimachine (1846)

Ontwerptekening van de naaimachine van Elias Howe

De Amerikaanse uitvinder Elias Howe (1819-1867) presenteerde in 1846 zijn eerste naaimachine. Voor die tijd waren er al naaimachines op de markt gebracht, maar de machine van Howe was de eerste naaimachine die geschikt was voor een breed publiek. Howe is daarom ook de geschiedenisboeken ingegaan als dé uitvinder van de naaimachine.

Elias Howe (1819-1867)
Elias Howe (1819-1867)

Elias Howe werkte in zijn jeugd onder meer in een textielfabriek. In die periode ging een groot deel van het spinnen en weven al machinaal, maar het naaien van kledingstukken werd nog altijd volledig met de hand gedaan.

De Parijse kleermaker Barthélemy Thimonnier was een van de eersten die probeerde een bruikbare naaimachine te bouwen. Hij maakte een model waarmee met één draad gestikt kon worden en vroeg hierop in 1830 patent aan. Thimonnier zette met een aantal van deze machines een atelier op en sprak met het Franse leger af dat hij uniformen ging maken. Een aantal kleermakers en naaisters was echter bang dat de machines hen van hun baan zouden ontdoen. Ze braken slopen daarom het atelier van de Fransman binnen en vernielden al zijn machines.

De naaimachine van Elias Howe

In de periode hierna probeerden mensen op verschillende plekken ter wereld een goede naaimachine te ontwikkelen. In 1846 had Elias Howe een plan voor zo’n machine. Deze machine van Howe werkte met twee draden en produceerde een kettingsteek, waarbij de ene draad uit een spoel kwam en de ander door een naald werd gevoerd. Howe ontving patent op de machine, maar kon vervolgens niemand vinden die erin wilde investeren. De Amerikaan verhuisde hierop naar Engeland en verkocht – om aan geld te komen – de patentrechten voor 250 Engelse ponden.

Het verging de uitvinder hierna niet al te best. Zijn financiële situatie verslechterde waardoor hij zijn gezin terugstuurde naar de Verenigde Staten. Kort hierna was Elias Howe nagenoeg bankroet en keerde hij terug naar Amerika waar hij erachter kwam dat zijn vrouw doodziek was en velen aan de haal waren gegaan met zijn uitvinding. Voor Howe brak toen een periode van gerechtelijke procedures aan waarin hij probeerde zijn rechten op de naaimachine te houden. Howe procedeerde onder meer tegen de Amerikaanse zakenman Isaac Merit Singer die de naaimachine had geperfectioneerd en er goed handel mee dreef. In die periode was de naam van Singer veel meer verbonden aan de naaimachine dan de naam van Howe dat was.

Naaimachine van Isaac Singer

Howe won de rechtszaak tegen Singer en kreeg vanaf dat moment een aandeel in de opbrengst. In 1865 richtte hij de Howe Machine Company op in Bridgeport, Connecticut. Het ging hem toen financieel weer voor de wind. Elias Howe overleed op 48-jarige leeftijd en werd begraven op de Green-Wood begraafplaats in Brooklyn, New York.

In 2004 kreeg Elias Howe een plek in de United States National Inventors Hall of Fame. The Beatles konden de uitvinding van de Amerikaan overigens ook waarderen. De film van de band genaamd Help! uit 1965 eindigt met de zin

“Respectfully dedicated to Elias Howe who, in 1846, invented the sewing machine.”

Zie ook: Lijst van uitvindingen

Verder op 10 september:

  • Adrianus VI
    Adrianus VI
    1523 – Paus Adrianus VI creëert één nieuwe kardinaal, de Nederlandse bisschop van Tortosa Willem van Enckevoirt.
  • 1576 – Het Beleg van Woerden wordt beëindigd
  • 1823 – Simon Bolivar wordt president van Peru.
  • 1845 – Opening Beurs van Zocher in Amsterdam door koning Willem II.
  • 1889 – Albert I wordt vorst van Monaco.
  • 1913 – Eerste autoweg van kust tot kust geopend in de Verenigde Staten.
  • 1939 – Canada verklaart Duitsland de oorlog.
  • 1990 – Het proces over de schuld van de ramp met de Herald of Free Enterprise start in Londen.
  • 2003 – Anna Lindh, de Zweedse minister van Buitenlandse zaken wordt neergestoken en overlijdt een dag later aan haar verwondingen.
Vorige dag

11 september

Volgende dag

9 september