Sterfdag van Alexander Fleming (1955)

Alexander Fleming

Op 11 maart 1955 overlijdt de Britse arts en microbioloog Alexander Fleming aan een hartstilstand. De Brit werd wereldberoemd doordat hij in 1928 penicilline ontdekte. Deze uitvinding leidde tot een revolutie in de behandeling van onder meer geïnfecteerde wonden. Alexander Fleming ontving in 1945 de Nobelprijs voor de Geneeskunde.

Alexander Fleming wordt op 6 augustus 1881 geboren in Schotse plaatsje Lochsfield. Zijn vader is boer. Voordat Fleming zijn eerste stappen in de medische wereld zet, werkt hij eerst vier jaar bij een scheepvaartmaatschappij. Hierna gaat hij geneeskunde studeren aan de St. Mary’s Hospital Medical School in Paddington.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkt de Schot als officier van gezondheid in militaire ziekenhuizen. In deze ziekenhuizen ziet hij veel gewonde militairen met etterende wonden. Fleming beseft zich dan dat er grote behoefte is aan bacteriedodende middelen.

Foto van Flemming van de bacterie en de schimmel
Foto van Flemming van de bacterie en de schimmel
In 1928 boekt Alexander Fleming groot succes. Hij doet zijn uitvinding min of meer toevallig als hij bezig is stafylococcen te bestuderen. Fleming kweekt deze bacteriën zodat hij ze hierna microscopisch kan onderzoeken. Als hij na een korte vakantie in zijn laboratorium terugkomt, ziet hij dat het afdekglas van een van de kweekschaaltjes is weggegleden en dat er schimmel is gegroeid, een infectie door schimmelsporen in de lucht.

Fleming wil de gekweekte stafylococcen aanvankelijk weggooien, maar besluit er dan nog even een onder de microscoop een blik op te werpen. Hij ziet dan dat op de plekken waar de schimmel is verschenen, de bacterie is opgelost. Lees hier meer over de beroemde arts.

Verder op 11 maart:

  • Douwe Egberts
    Douwe Egberts
    1753 – Egbert Douwes opent in Joure een kruidenierswinkel, het begin van het huidige Douwe Egberts.
  • 1861 – De grondwet van de Geconfedereerde Staten van Amerika wordt aangenomen.
  • 1928 – Eerste sportverslag op de Nederlandse radio, door Han Hollander
  • 1938 – Na chantage van Hitler en om een oorlog met nazi-Duitsland te vermijden treedt Oostenrijks kanselier Kurt von Schuschnigg af.
  • 1941 – President Franklin Delano Roosevelt van de VS ondertekent de Lend-Lease Act.
  • 1982 – De leerplicht in België wordt op 16 jaar gebracht.
  • 1990 – Litouwen verklaart zich onafhankelijk.
  • 1997 – Paul McCartney wordt geridderd.
Vorige dag

12 maart

Volgende dag

10 maart