Godfried van Bouillon sticht het Koninkrijk Jeruzalem (1099)

Godfried van Bouillon
Godfried van Bouillon

Op 12 augustus 1099 stichtte Godfried van Bouillon, een van de leiders van de Eerste Kruistocht, het Koninkrijk Jeruzalem. Enkele weken eerder was de heilige stad door de kruisvaarders veroverd op de Saracenen.

De kruisvaarders hadden Jeruzalem sinds juni 1099 belegerd. Nadat de stad was ingenomen werden de Joden en Arabieren afgeslacht. Dat de kruisvaarders niet alleen godsdienstige motieven hadden om de stad in te nemen blijkt wel uit het feit dat de buiken van verschillende slachtoffers werden opengesneden omdat het gerucht ging dat de moslims gouden munten hadden ingeslikt om te voorkomen dat ze in handen zouden vallen van de kruisvaarders. Om het zoekwerk te vergemakkelijken werden de lijken later op een grote hoop gegooid en verbrand. Tussen het as was het eenvoudiger zoeken.

Na de inname van Jeruzalem hadden de kruisvaarders het grootste deel van de Middellandse-Zeekust in het Midden-Oosten in handen. Godfried van Bouillon werd uitgeroepen tot ‘Beschermer van het Heilige Graf’. Het koninkrijk besloeg ongeveer het grondgebied van het huidige Israël en Libanon en strekte zich uit tot aan het vorstendom Antiochië. Rustig was het in het koninkrijk allerminst. Veel steden waren nog in handen van moslims. Kort na de inname van Jeruzalem moest Godfried zich al verdedigen tegen een Arabisch leger dat hij bij Askalon versloeg.

Na de inname van Jeruzalem zou het grondgebied van de kruisvaarders nog twee eeuwen een slagveld zijn.

Behalve het Koninkrijk Jeruzalem, dat tot 1291 zou bestaan, stichtten de kruisvaarders onder meer ook de graafschappen Edessa en Tripoli en het prinsdom Antiochië.

Lees ook: Godfried van Bouillon (1060-1100) – Leider van de Eerste Kruistocht
Boek: Op, op, ten strijde, Jeruzalem bevrijden!
Boek: Jeruzalem. De biografie

Verder op 12 augustus:

  • Quagga
    Quagga
    1883 – De laatste levende Quagga (een zebra-soort) sterft in dierentuin Artis
  • 1914 – Slag der Zilveren Helmen, in Halen. Voor de laatste keer in Europa vindt een cavaleriecharge plaats. Er vallen 140 Belgische en 160 Duitse soldaten. De Belgen winnen en verschansen zich te Diest.
  • 1945 – Japanse overgave na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
  • 1966 – De vulkaan Awu barst uit en blijft actief tot oktober 1966 bij de uitbarsting komen 39 mensen om het leven.
  • 1974 – De directie van Radio Veronica moet via de pers vernemen dat het station op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moet staken.
  • 1981 – IBM lanceert een nieuw kantoor- en consumentenproduct: de PC.
  • 2008 – RTL-cameraman Stan Storimans komt om het leven bij de bombardementen door de Russische Luchtmacht op Gori. Een RTL-verslaggever raakt lichtgewond.
  • 2010 – Desi Bouterse wordt geïnaugureerd als president van Suriname.
Vorige dag

13 augustus

Volgende dag

11 augustus