Vier tieners ontdekken de grot van Lascaux (1940)

Schilderingen in de grot van Lascaux – Foto: CC/Prof saxx

Op 12 september 1940 ontdekken vier Franse tieners de zogenaamde grot van Lascaux. De grot wordt wereldberoemd vanwege een grote hoeveelheid prehistorische schilderingen die op de wanden te vinden zijn.

De tieners (Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel en Simon Coencas) ontdekken de grot doordat er een boom is omgewaaid die daarmee een gat heeft blootgelegd. De vier vrienden kruipen door het gat de grot in en ontdekken de tekeningen al vrij snel omdat ze een kleine olielamp meegenomen hebben. Een dag later keren de tieners terug met betere lampen. Drie dagen na de vondst brengen ze uiteindelijk een van hun leraren van de vondst op de hoogte en daarna verspreidt het nieuws zich snel.

De grot van Lascaux bevindt zich in het dal van de Vézère bij Montignac en is wereldberoemd vanwege de grote hoeveelheid goed geconserveerde schilderingen. De kunstwerken dateren uit het paleolithicum. Ze werden voor zover bekend tussen de 15.000 en 10.000 jaar geleden gemaakt. De grot wordt ook wel de “Sixtijnse Kapel van de paleolithische kunst” genoemd. Sinds 1979 staat de grot op de werelderfgoedlijst van Unesco.

In 1961 werd de grot van Lascaux gesloten voor het publiek omdat de schilderingen, door de verstoring van de atmosfeer en belichting, werden aangetast door algen. Voor toeristen is de nabijheid van de grot een replica van de grot aangelegd.

Waarom de schilderingen duizenden jaren geleden werden gemaakt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Volgens sommige wetenschappers werden de schilderingen gemaakt door priesters of sjamanen. Zij zouden Moeder Aarde er via de werken toe hebben willen zetten de mensen geluk te brengen en voedsel te geven.

Fotoserie: De grot van Lascaux
Boek: De kleine geschiedenis van de kunst

Verder op 12 september:

  • Theodor Heuss
    Theodor Heuss
    443 – In Rome weigert de Senaat de jaarlijkse schatting aan de Hunnen te betalen. Ter voorbereiding van een onvermijdelijke oorlog wordt er een wet uitgevaardigd die aan iedere dux (gouverneur) extra taken toebedeelt.
  • 1944 – In Limburg begint de bevrijding van Nederland.
  • 1949 – Verkiezing van Theodor Heuss tot eerste bondspresident van West-Duitsland.
  • 1953 – John F. Kennedy trouwt met Jackie Bouvier.
  • 1958 – Jack Kilby presenteert de eerste werkende geïntegreerde schakeling maar verliest het patent 11 jaar later aan Robert Noyce.
  • 1962 – President John F. Kennedy verklaart dat de VS voor het eind van het decennium een mens naar de maan en weer terug zullen brengen.
  • 1977 – Steve Biko overlijdt als gevolg van mishandeling door politie in Zuid-Afrika. Zijn dood krijgt een symboolfunctie in het anti-Apartheidsprotest.
  • 1969 – Op last van president Nixon hervatten de Amerikanen zware bombardementen op Vietnam.
Vorige dag

13 september

Volgende dag

11 september