Soekarno roept de republiek Indonesië uit (1945)

Soekarno roept de onafhankelijke staat Indonesië uit. Rechts staat Mohammed Hatta, de eerste vicepresident van de Republiek Indonesië

Na de Japanse capitulatie ontstaat er in Nederlands-Indië een machtsvacuüm. De Nederlanders waren tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Japanners geïnterneerd en toen de oorlog voorbij was, trok het Japanse leger zich terug in de binnenlanden en wachtte het op repatriëring.

Het Britse leger (dat door het geallieerde opperbevel was aangewezen het gebied te bezetten) was niet in staat om in korte tijd het land onder controle te krijgen. Indonesische vrijheidsstrijders grepen toen hun kans. Ze wilden kost wat kost voorkomen dat de Nederlanders de touwtjes weer in handen kregen. Op 17 augustus 1945, twee dagen na de Japanse overgave, riep Soekarno de onafhankelijke staat Indonesië uit. Een bloedige strijd barstte los.

Nederland wilde de kolonie niet opgeven. Tijdens de zogenaamde politionele acties, tegenwoordig meestal de dekolonisatieoorlog genoemd, probeerde Nederland het gezag weer in handen te krijgen. Na veel internationale druk, onder meer van de Verenigde Staten, accepteerde Nederland eind 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Als officiële onafhankelijkheidsdatum hanteerde Nederland 27 december 1949. Op die dag vond namelijk de soevereiniteitsoverdracht door Nederland plaats in het Paleis op de Dam en in het paleis van de gouverneur-generaal aan het Koningsplein in Jakarta. Soekarno werd de eerste president van de Republiek Indonesië.

Lees ook: Soekarno (1901-1970) – De eerste president van Indonesië
Meer Nederlands-Indië
Boek: Koloniale oorlog 1945-1949: Van Indie naar Indonesië
Overzicht van boeken over Nederlands-Indië en Indonesië

Verder op 17 augustus:

  • Christiaan IV van Denemarken
    Christiaan IV van Denemarken
    1596 – Christiaan IV van Denemarken wordt gekroond.
  • 1859 – De Amerikaanse posterijen zetten vanaf vandaag een nieuw voertuig in: de luchtballon.
  • 1905 – Kabinet-Kuyper treedt af en wordt opgevolgd door Kabinet-De Meester.
  • 1943 – Conferentie van Quebec begint.
  • 1969 – Laatste dag Woodstock festival “three days of peace and music”
  • 1970 – In het Duitse Melz wordt een archeologische vondst gedaan, de Hellebaarden van Melz.
  • 1977 – Als eerste oppervlakteschip bereikt de Russische nucleaire ijsbreker Arktika de noordpool.
  • 1982 – Productie van de eerste cd ter wereld door het Philipsonderdeel Polygram.
  • 2008 – Zwemmer Michael Phelps wint acht keer goud op de Olympische Spelen. Hiermee verbreekt hij het record van zijn landgenoot, de Amerikaan Mark Spitz.
Vorige dag

18 augustus

Volgende dag

16 augustus