Einde van de Eerste Opiumoorlog (1842)

Ondertekening van het Verdrag van Nanking

Op 29 augustus 1842 sloten het het Verenigd Koninkrijk en het Chinese Qing-keizerrijk het zogenaamde Verdrag van Nanking. Daarmee kwam er een eind aan de Eerste Opiumoorlog (1839-1842). Voor China was het verdrag een grote vernedering.

Opium

In de negentiende eeuw werd er in China op grote schaal opium ingevoerd. Miljoenen Chinezen waren verslaafd aan de drug. Westerse mogendheden profiteerden hiervan. Zij maakte enorme winsten door de Chinezen opium te verkopen. Voor China had dit desastreuze gevolgen. Niet alleen waren er steeds inwoners aan het wegkwijnen vanwege hun opiumverslaving, er dreigde ook nog eens een monetaire crisis omdat veel zilver als betaalmiddel voor opium wegvloeide. De zilverprijs steeg hierdoor enorm en veel Chinezen konden hierdoor hun belastingen niet meer betalen. Die belastingen moesten namelijk ook in zilver betaald worden.

Om de problemen het hoofd te bieden werden er verschillende invoerverboden uitgevaardigd. Dit hielp niet echt. Er werd op grote schaal opium gesmokkeld en veel controleurs bleken corrupt.

In 1839 besloot keizer Daoguang hard hard op te treden. Hij stuurde een afgezant naar Kanton en liet hem invallen doen in de pakhuizen. Er werd een grote hoeveelheid opium in beslag genomen. Die opium werd vervolgens in het openbaar verbrand, tot woede van de Britten en andere buitenlandse handelaren. De regering in Londen stuurde eiste genoegdoening en stuurde een expeditieleger naar China. Er was nauwelijks weerstand. De Britten namen al snel enkele havens in bezit en veroverden ook Shanghai.

Het Britse stoomschip Nemesis vernietigt enkele Chinese jonken tijdens de Eerste Opiumoorlog – Edward Duncan, 1843

In augustus 1842 kwam er met het Verdrag van Nanking uiteindelijk een eind aan deze Eerste Opiumoorlog. In het verdrag werd vastgelegd dat de Chinezen een flinke schadeloosstelling moesten betalen. Ook moesten de Chinezen de Britten voortaan toegang verschaffen tot vijf havensteden, waaronder Shanghai. Verder werd Hongkong een Britse kroonkolonie waardoor de Britten een goed bruikbare natuurlijke haven in handen kregen.

Lees ook: China’s hoogmoed en val
Boek: Geschiedenis van China
Meer over de geschiedenis van China

Verder op 29 augustus:

  • Whitcomb Judson
    Whitcomb Judson
    1484 – Paus Innocentius VIII volgt Paus Sixtus IV op.
  • 1893 – Whitcomb Judson verkrijgt octrooi op de ritssluiting.
  • 1913 – Het Kabinet-Cort van der Linden volgt het Kabinet-Heemskerk op.
  • 1949 – Het Koningin Wilhelminafonds voor Kankerbestrijding wordt opgericht.
  • 2005 – De orkaan Katrina richt zware schade aan in enkele zuidelijke Amerikaanse staten.
Vorige dag

30 augustus

Volgende dag

28 augustus