Koning Hendrik VIII van Engeland trouwt met Catharina van Aragon (1509)

Hendrik VIII en Catharina van Aragon

Op 11 juni 1509 trouwde Hendrik VIII van Engeland met Catharina van Aragon, een dochter van de Katholieke Koningen. Het was de eerste keer dat Hendrik VIII in het huwelijksbootje stapte, maar zeker niet de laatste keer. Hendrik VIII ging de geschiedenisboeken in als de koning die maar liefst zes keer trouwde.

Zijn eerste vrouw baarde zes kinderen, maar slechts één daarvan bleef leven: Maria Tudor. Hendrik VIII wilde echter een mannelijke troonopvolger en verzocht paus Clemens VII in 1534 daarom om het huwelijk nietig te verklaren. De paus weigerde echter. Hendrik VIII brak hierop definitief met Rome en confisqueerde de goederen van de Katholieke Kerk. Zo ontstond de Anglicaanse Kerk.

Na zijn huwelijk met Catharina van Aragon trouwde de koning nog met Anna Boleyn, Jane Seymour, Anna van Kleef, Catharina Howard en Catharina Parr. Twee van deze vrouwen – Anna Boleyn en Catharina Howard – eindigden hun leven op het schavot.

Lees ook: Hendrik VIII (1491-1547) – Tweede Tudor-koning van Engeland

Verder op 11 juni:

 • Wapen van Alkmaar
  Wapen van Alkmaar
  1254 – Alkmaar verkrijgt stadsrechten van graaf Willem II van Holland.
 • 1770 – Kapitein James Cook loopt aan de grond op het Groot Barrièrerif.
 • 1775 – Koning Lodewijk XVI van Frankrijk wordt tot koning gekroond.
 • 1945 – De laatste Duitse troepen op Schiermonnikoog worden afgevoerd.
 • 1962 – Drie gevangenen ontsnappen uit de gevangenis Alcatraz.
 • 1963 – De boeddhistische monnik Thich Quang Duc steekt zichzelf in brand als ultiem protest tegen de vervolging van boeddhisten in Zuid-Vietnam. Veel monniken zouden dit voorbeeld volgen.
 • 2001 – Timothy McVeigh wordt met een injectie geëxecuteerd voor zijn aanslag in 1995 op een overheidsgebouw in Oklahoma City.
Vorige dag

12 juni

Volgende dag

10 juni