Het blad ‘Der Spiegel’ brengt de Greet Hofmans-affaire aan het rollen (1956)

Zwischen Königin und Rasputin – Der Spiegel

Op 13 juni 1956 verschijnt in Duitsland het weekblad Der Spiegel met daarin een artikel waarin wordt gemeld dat koningin Juliana onder invloed van een zekere Greet Hofmans zou staan. Titel van het artikel luidt: Zwischen Königin und Rasputin.

De zogenaamde Greet Hofmans-affaire is door deze publicatie aan het rollen gebracht. De redactie van het Duitse blad is getipt, naar later blijkt door prins Bernhard, over een op het Nederlandse hof aanwezige gebedsgenezers. Als een soort Raspoetin zou zij koningin Juliana onder haar invloed hebben gebracht en haar extreme pacifistische ideeën bijbrengen, ideeën die op het hoogtepunt van de Koude Oorlog omstreden zijn.

Door historici wordt de affaire ook wel aangeduid als een ‘Soestdijk-affaire’ gezien de verslechterde verhouding tussen Juliana en Prins Bernhard tijdens de affaire.

Lees hier een artikel over de Greet Hofmans-affaire
Boek: Juliana en Bernhard, Het verhaal van een huwelijk 1936-1956
Boek: De Greet Hofmans-Affaire

Verder op 13 juni:

 • Maarten Luther
  Maarten Luther
  1463 – In ‘s-Hertogenbosch woedt een grote stadsbrand.
 • 1525 – Huwelijk van Maarten Luther en de voormalige non Katharina von Bora in Wittenberg.
 • 1777 – Huwelijk van prins Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en gravin Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein te Ebersdorf.
 • 1844 – Linus Yale verkrijgt octrooi op het deurslot.
 • 1927 – Op Fifth Avenue wordt een ticker-tape parade gehouden ter ere van Charles Lindbergh die enkele weken eerder de eerste non-stop solovlucht over de Atlantische Oceaan had uitgevoerd.
 • 1941 – De Vichy-regering gebiedt alle (niet-Franse) joodse burgers in het niet-bezette deel van Frankrijk te interneren. De anti-joodse maatregel zou een eigen initiatief zijn van de Vichy-regering.
 • 1944 – Begin van de Duitse V1-bombardementen op Engeland
 • 1996 – België schaft als laatste Europese land de doodstraf af.
Vorige dag

14 juni

Volgende dag

12 juni