Opening van het Sydney Opera House (1973)

Sydney Opera House - Foto: CC/Diliff
Sydney Opera House – Foto: CC/Diliff

Op 20 oktober 1973 opende koningin Elizabeth II het Sydney Opera House. het opvallende gebouw, thuisbasis van de Sydney Symphony werd ontworpen door de Deense architect Jørn Utzon. Tijdens de openingsceremonie werd diens naam echter helemaal niet genoemd. De architect was zelfs niet uitgenodigd voor de ceremonie.

In 1955 ontstond het plan om in de haven van Sydney het zogenaamde Sydney Opera House te bouwen. Er werd een internationale architectuurwedstrijd en die werd gewonnen door de 38-jarige Jørn Utzon. Een grote verrassing, want deze architect was in die tijd nog vrij onbekend en bovendien had hij weinig voltooide werken op zijn naam staan.

Sydney Opera House in aanbouw, 1968 – Foto: CC/PhillipC

Het ontwerp van Utzon toonde verschillende schelpen die ook door kunnen gaan voor de zeilen van een groot zeilschip. In de beginperiode was Utzon bij de bouw van het enorme monument, maar begin 1966 nam hij ontslag als architect van het Sydney Opera House. In die periode was al duidelijk dat de kosten de begroting flink zouden overschrijden en een nieuwe regering was hier erg bezorgd over.

Diezelfde regering probeerde Utzon over te halen om toch bij het project betrokken te blijven. De Deen weigerde echter en uiteindelijk werd zijn taak volbracht door een team van Australische architecten. Die architecten zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor het interieur van het Sydney Opera House. Deze architecten besloten bijvoorbeeld om van de grote zaal met 2690 stoelen niet een operahal maar een concerthal te maken. Jørn Utzon had de zaal eigenlijk voor beide doelen willen gebruiken. Vanwege deze wijziging kunnen de grootste opera’s tegenwoordig niet opgevoerd worden in het operagebouw van Sydney. De orkestbak is daarvoor namelijk te klein en het podium is niet geavanceerd genoeg.

Veel muziekliefhebbers hebben daarom kritiek op het gebouw. Ze vinden het frustrerend dat de grote concertzaal van het gebouw niet geschikt is voor de grotere opera´s en dat in in de kleinere zaal slechts de kleinere werken uitgevoerd kunnen worden.

Over het exterieur is eigenlijk vrijwel iedereen het eens. Het Sydney Opera House wordt beschouwd als een van de mooiste bouwwerken ter wereld. Het gebouw staat sinds 2007 op de werelderfgoedlijst van Unesco en is uitgegroeid tot één van de symbolen van Australië.

Verder op 20 oktober:

 • Caligula
  Caligula
  38 – Na hevige onlusten in Alexandrië ontheft keizer Caligula de prefect van Egypte, Aulus Avillius Flaccus, uit zijn ambt.
 • 1827 – Slag van Navarino tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog.
 • 1840 – Het gipsverband wordt uitgevonden door de Belgische chirurg Louis Seutin.
 • 1905 – Oprichting van de Turkse voetbalclub Galatasaray SK.
 • 1910 – De RMS Olympic wordt te water gelaten in Belfast, Ierland.
 • 1921 – Frankrijk en Turkse revolutionairen sluiten het Verdrag van Ankara.
 • 1996 – Witte mars in Brussel na de arrestatie van Marc Dutroux.
Vorige dag

21 oktober

Volgende dag

19 oktober