Bordje van Natuurmonumenten (CC BY-SA 4.0 - Tibor - wiki)
Bordje van Natuurmonumenten (CC BY-SA 4.0 – Tibor – wiki)

Vereniging Natuurmonumenten wordt opgericht (1905)

Jac. P. Thijsse (CC BY-SA 3.0 – wiki – Heimans en Thijsse Stichting)

Op 22 april 1905 werd de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland opgericht. De eerste aanzet voor de oprichting van de natuurbeschermingsorganisatie kwam van de Amsterdamse onderwijzer en natuurminnaar Jac. P. Thijsse.

Thijsse protesteerde begin twintigste eeuw tegen een voorstel van het Amsterdamse gemeentebestuur om delen van het Naardermeer met stadsafval te dempen. De Amsterdamse natuurliefhebber kende het gebied erg goed en stelde voor het Naardermeer te kopen om zo te voorkomen dat er afval werd gedumpt. Na een publicatie in het Algemeen Handelsblad waarin hij zijn visie uit de doeken deed, kreeg Thijsse al snel veel bijval uit verschillende delen van het land. Niet iedereen was het echter met de onderwijzer eens. Toch verwees de Amsterdamse gemeenteraad het plan om het Naardermeer te gaan gebruiken als vuilstortplaats uiteindelijk naar de prullenbak, zij het nipt. Een voorstel voor de vuilstort werd met twintig tegen achttien stemmen verworpen.

Natuur in de omgeving van het Naardermeer
Natuur in de omgeving van het Naardermeer (CC BY 4.0 – G.Lanting – wiki)

Dit betekende echter niet dat het ‘gevaar’ voor het Naardermeer helemaal was geweken. Er lagen nog altijd voorstellen om het grote meer droog te leggen. Om het Naardermeer hiervoor te behoeden werd op 22 april 1905 op initiatief van Thijsse en zijn collega-onderwijzer Eli Heimans in Artis de Vereniging Natuurmonumenten opgericht. De organisatie koopt en beheert sinds 1905 verschillende natuurgebieden in Nederland. Het eerste gebied dat werd aangekocht was in september 1905 het Naardermeer, dat zo dus het het eerste natuurreservaat van Nederland werd. Natuurmonumenten heeft vandaag de dag 760.000 leden en beheert circa 108.000 hectare natuurgebied.

Boek: 365x De natuur in…met Natuurmonumenten

Verder op 22 april:

  • Brazilie
    Brazilie
    1500 – Portugal eist Brazilië op als kolonie.
  • 1509 – Hendrik VIII bestijgt de troon van Engeland na de dood van zijn vader.
  • 1529 – Verdrag van Zaragoza waarbij het westelijk halfrond wordt verdeeld tussen Spanje en Portugal.
  • 1676 – Onder de rook van de Etna bij Agosta raken de Franse vloot, onder Abraham Duquesne en de Nederlands-Spaanse vloot, onder Michiel de Ruyter slaags. Tijdens de slag raakt Michiel de Ruyter dodelijk gewond.
  • 1724 – Geboortedag van de Duitse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant
  • 1822 – Anton Sinkel opent een stoffenwinkel in Amsterdam die uiteindelijk uitgroeit tot het eerste warenhuis van Nederland
  • 1915 – Tijdens de Eerste Wereldoorlog maken Duitse troepen bij Ieper (België) voor het eerst gebruik van gifgas in de Ieperboog.
  • 1952 – Het VVD-kamerlid Wendelaar stelt in de Eerste Kamer vragen over het gedicht Oote oote oote Boe van Jan Hanlo.
  • 1978 – Het One Love Peace Concert in Kingston (Jamaica).
  • 1993 – De eerste browser voor het World Wide Web komt uit: Mosaic versie 1.0.
  • 1997 – In Lima (Peru) wordt met geweld een einde gemaakt aan een gijzeling van 126 dagen in de residentie van de Japanse ambassadeur.
  • 2004 – Kees van Kooten ontvangt de Gouden Ganzenveer wegens zijn betekenis voor het geschreven woord.
Vorige dag

23 april

Volgende dag

21 april