Cuba verhuurt Guantánamo Bay ‘voor eeuwig’ aan de VS (1903)
Al ruim honderd jaar bevindt zich in het zuiden van Cuba de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay. Het is de oudste overzeese marinebasis van de Verenigde Staten en de enige in een land waar de VS geen diplomatieke relaties mee heeft. Op 23 februari 1903 wordt de basis door Tomás Estrada Palma, de eerste president van Cuba, “voor de eeuwigheid” aan de Verenigde Staten verhuurd.
De basis is al in 1902 gevestigd, kort na de Spaans-Amerikaanse Oorlog waarbij Amerika de Spanjaarden op Cuba verslaan. Dankzij het zogenaamde Teller-amendement dat toegevoegd is aan de oorlogsverklaring aan Spanje, kan Cuba na de oorlog door de Amerikanen niet als kolonie worden opgeëist. Tijdens de vredesonderhandelingen in Parijs krijgt Amerika echter wel het recht in het zuidelijk deel van de Baai van Guantánamo, een inham van de Caribische Zee in Cuba, een marinebasis in te richten.
Afgesproken wordt dat Amerika het gebied zal pachten van Cuba dat enige tijd na de oorlog van 1898 onafhankelijk wordt. Ook wordt vastgelegd dat het pachtcontract alleen verbroken kan worden als beide landen daar toestemming voor geven. Lees hier meer over de geschiedenis van Guantánamo Bay.
Verder op 23 februari:
- 532 – Keizer Justinianus I laat de Hagia Sophia in Constantinopel door 10.000 arbeiders herbouwen.
- 1836 – Slag om de Alamo: Het Mexicaanse leger behaalt een pyrrusoverwinning op de Texanen onder bevel van de kolonisten Davy Crockett en Jim Bowie.
- 1893 – In Duitsland wordt octrooi verleend op de revolutionaire dieselmotor van Rudolf Diesel.
- 1905 – Paul Harris sticht in Chicago de Rotary Club.
- 1917 – De Russische Revolutie begint.
- 1919 – Benito Mussolini richt in Rome zijn fascistische partij op.
- 1934 – Leopold III wordt na de dood van zijn vader Albert I koning der Belgen.
- 1981 – Antonio Tejero probeert tevergeefs een staatsgreep te plegen in Spanje.
- 1988 – Schaatsster Yvonne van Gennip wint de 3000 meter (goud) in Calgary tijdens de Olympische Winterspelen.