Februaristaking (1941)
Op 25 februari 1941 leggen tienduizenden Amsterdammers het werk neer. Ze gaan de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Enkele dagen eerder zijn 427 jonge Joodse mannen bij razzia’s opgepakt en naar een concentratiekamp afgevoerd. De staking slaat over naar andere plaatsen in Nederland en staat tegenwoordig bekend als de Februaristaking.
De Februaristaking vindt plaats op 25 en 26 februari 1941. Hieraan voorafgaand is het vooral in de grote steden sinds eind 1940 meermaals tot vechtpartijen gekomen tussen Nederlanders en leden van zowel de Weerafdeling (WA), de paramilitaire organisatie van de NSB, als de Nationale Jeugdstorm, een Nederlandse jeugdorganisatie naar het voorbeeld van de Duitse Hitlerjugend. Deze met de Duitsers sympathiserende bewegingen provoceren andere Nederlanders door massaal de straat op te gaan om hun macht en massaliteit te tonen, net zoals de bruinhemden van de Sturmabteilung (SA) hebben gedaan in Duitsland na de machtsovername van de nazi’s in 1933.
Hun provocatie is in Amsterdam hoofdzakelijk gericht op de omvangrijke Joodse bevolking van de hoofdstad. Vooral in de omgeving van het Waterlooplein dringen ze huizen en cafés van Joden binnen en vernielen ze de inventaris. Lees hier meer over de Februaristaking.
Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: Stad in oorlog – Amsterdam 1940-1945 in foto’s
Februari-staking Amsterdam, 1941
Verder op 25 februari:
- 1570 – Paus Pius V excommuniceert koningin Elizabeth I van Engeland.
- 1837 – Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
- 1921 – Georgië wordt bezet door de Sovjet-Unie.
- 1954 – Gamal Abdel Nasser wordt premier van Egypte.
- 1972 – Duitsland geeft vijf miljoen dollar aan een Arabische terrorist als losgeld voor de passagiers en bemanning van een gekaapte Jumbo Jet.
- 1980 – Staatsgreep in Suriname, door onder anderen Desi Bouterse en Roy Horb: de Sergeantencoup.