Manchester United verslaat Bayern München in extremis (1999)

Manchester United wint op 26 mei 1999 de finale van de Champions League. Het is een van de beroemdste voetbalfinales uit de geschiedenis. Lange tijd leek het erop dat tegenstander Bayern München de ‘cup met de grote oren’ zou gaan winnen. Het liep anders.

De finale vond plaats in Camp Nou in Barcelona. Al na zes minuten had Bayern de leiding gepakt doordat Mario Basler een vrije trap binnenschoot. Hierna zette Manchester United de aanval in. Tachtig minuten lang probeerde de ploeg een opening te vinden in de Bayern-verdediging maar grote kansen waren er eigenlijk niet. De grootste mogelijkheden waren zelfs voor Bayern.

Kort voor het laatste fluitsignaal was Bayern-trainer Ottmar Hitzfeld al zo zeker van de zege dat hij besloot zowel Lothar Matthäus als Mario Basler een publiekswissel te geven. In blessuretijd ging het echter helemaal mis voor zijn ploeg. Uit een hoekshop van David Beckman belandde de bal bij Ryan Giggs die uithaalde. Invaller Teddy Sheringham wist de bal vervolgens te verlengen en zorgde zo onverwachts voor de gelijkmaker.

Amper dertig seconden hierna kreeg Manchester United opnieuw een hoekschop. Beckham bracht de bal weer voor het doel en ditmaal verlengde Sheringham met het hoofd. Bij de tweede paal tikte invaller Ole Gunnar Solskjær de bal in het dak van het doel: 2-1.

In zeer korte tijd had Manchester United voor een totale ommekeer gezorgd. De zege kwam zo onverwachts dat er zelfs al voorbereidingen waren getroffen voor de zege van Bayern. Zo hingen er aan de beker met de grote oren al lintjes in de kleuren van Bayern.

Lees ook: Manchester United – Geschiedenis van de voetbalclub
Meer sportgeschiedenis

Hoogtepunten van de legendarische finale:

Verder op 26 mei:

 • Napoleon
  Napoleon

  1572 – Louise de Coligny huwt Charles de Teligny. Later trouwt ze met Willem van Oranje.

 • 1578 – Alteratie van Amsterdam
 • 1676 – Antoni van Leeuwenhoek ziet voor het eerst animalculen (kleine diertjes) door zijn microscoop.
 • 1805 – In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.
 • 1912 – De Duitse voetbalbond verbiedt schoolvoetbal en de aanwezigheid van vrouwelijk publiek bij voetbalwedstrijden.
 • 1938 – Adolf Hitler legt in Wolfsburg de eerste steen voor de fabriek van de “Kraft durch Freude”-wagen, het huidige Volkswagen.
 • 1964 – De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) wordt opgericht.
 • 1994 – Michael Jackson trouwt met Lisa Marie Presley.
 • 2006 – Het Berlin Hauptbahnhof in Berlijn wordt geopend.
 • 2011 – In Servië wordt Ratko Mladić opgepakt. De voormalige Bosnisch-Servische generaal wordt sinds 1995 door het Joegoslavië-tribunaal gezocht voor genocide die hij gepleegd zou hebben tijdens de Bosnische Oorlog.
Vorige dag

27 mei

Volgende dag

25 mei