Begin van de kortste oorlog uit de geschiedenis (1896)

Het paleis van de sultan na de beschietingen, 1896

Op 27 augustus 1896 raakten het Verenigd Koninkrijk en Zanzibar met elkaar in oorlog. Het werd de kortste oorlog uit de geschiedenis. Al na ongeveer veertig minuten kwam er een eind aan de Engels-Zanzibarese Oorlog.

De problemen ontstonden nadat de Britsgezinde sultan Hamad bin Thuwaini overleed. Hij werd opgevolgd door zijn neef, sultan Khalid bin Barghash (1874-1927) en die was meer Duits- dan Britsgezind.

Enkele jaren eerder, in 1890, hadden Duitsland en het Verenigd Koninkrijk het zogenaamde Zanzibarverdrag afgesloten. In dit verdrag waren afspraken gemaakt over bepaalde gebieden waar de landen aanspraak op wilden maken. Het ging onder meer om Zanzibar, Witu en Helgoland. Het Verenigd Koninkrijk kreeg de beschermheerschappij over Zanzibar. In werkelijkheid hadden de Britten overigens al veel eerder bezit genomen van dit Afrikaanse eiland.

Foto van het paleis na de beschietingen, 1896

Nadat de Britsgezinde sultan in 1896 was opgevolgd door een Duitsgezinde, besloten de Britten in actie te komen. Ze stelden een ultimatum: sultan Khalid bin Barghash moest aftreden en het paleis verlaten. Het ultimatum verliep op 27 augustus 1896 om negen uur ’s ochtends. De sultan had zich verschanst in zijn paleis. Een kleine Britse vloot opende het vuur op het paleis dat vervolgens in brand vloog. Nadat ook de vlag op het paleis was neergeschoten, werd het vuren gestaakt. De oorlog had ongeveer veertig minuten geduurd.

Aan Zanzibarese zijde waren vijfhonderd doden, aan Britse zijde raakte slechts één persoon gewond. Sultan Khalid bin Barghash slaagde erin te vluchten. Hij werd vervangen door een nieuwe, Britsgezinde sultan: Hamud bin Muhammed (1853-1902)

Verder op 27 augustus:

  • Uitbarsting van de Krakatau
    Uitbarsting van de Krakatau
    1859 – In Titusville wordt ’s werelds eerste exploitabele olieveld gevonden.
  • 1883 – Uitbarsting van de Krakatau, met een tsunami tot gevolg.
  • 1939 – Het Slowaaks voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis. In Bratislava wordt Duitsland met 2-0 verslagen.
  • 1973 – De eerste geslaagde Belgische harttransplantatie, onder leiding van professor Primo, vindt plaats in het Brusselse Brugmannziekenhuis.
  • 1978 – Gerrie Knetemann wordt op de Nürburgring wereldkampioen wielrennen.
  • 2005 – Wereldrecord polonaisedansen gevestigd te Halen.
Vorige dag

28 augustus

Volgende dag

26 augustus