De Gadsden Purchase (1853)

Op 30 december 1853 kochten de Verenigde Staten voor een bedrag van 10 miljoen dollar een stuk grond van Mexico. Deze aankoop werd bekend als de Gadsden Purchase.

In de negentiende eeuw lagen de Verenigde Staten geregeld overhoop met de Mexicanen. Die hadden het aanvankelijk voor het zeggen in Texas. Door een opstand van Amerikanen werd dit gebied in de jaren dertig onafhankelijk en in 1845 werd Texas toegelaten als een van de staten van de VS.

Het conflict met de Mexicanen bleef hierna bestaan. Onder president James Polk begonnen de Amerikanen een oorlog om Californië en New Mexico te veroveren op de Mexicanen. Voor de Amerikanen verliep deze oorlog zeer positief. Zelfs de Mexicaanse hoofdstad werd ingenomen. Bij een vredesverdrag werden de Mexicanen gedwongen voortaan af te zien van alle aanspraken op Texas. New Mexico en Californië werden daarnaast voor 15 miljoen dollar afgestaan aan de VS.

Eind 1853 kochten de Amerikanen tot slot nog een stuk land in de huidige staten Arizona en New Mexico, ten zuiden van de Gilarivier. Dit gebied werd bij de Mexicanen de Mesillavallei. Voor Amerika was deze Gadsden Purchase interessant omdat het land daarmee eenvoudiger een zuidelijke route voor een transcontinentale spoorlijn aan kon leggen. De aankoop werd vernoemd naar de Amerikaanse gezant James Gadsden (1788-1858).

Boeken over de geschiedenis van de Verenigde Staten
Artikelen over de Amerikaanse geschiedenis

Verder op 30 december:

 • Vladimir Lenin
  Vladimir Lenin

  1911 – Sun Yat-sen wordt gekozen als eerste president van de republiek China.

 • 1922 – Vladimir Lenin sticht de Unie van Socialistische Sovjet-Republieken.
 • 1924 – Bewijs van Edwin Hubble voor het bestaan van sterrenstelsels buiten onze melkweg.
 • 1947 – Koning Michael van Roemenië doet afstand van de troon, onder druk van de communisten, aldus de verklaring die hij aflegt.
 • 1965 – Ferdinand Marcos wordt geïnstalleerd als president van de Filipijnen.
 • 1972 – De Verenigde Staten stoppen de bombardementen op Noord-Vietnam.
 • 1991 – Eerste uitzending van de Belgische televisieserie Familie.
 • 1993 – Israël en het Vaticaan komen overeen elkaar te erkennen.
 • 2006 – Saddam Hoessein wordt opgehangen om 4 uur ’s nachts Nederlandse tijd.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

31 december

Volgende dag

29 december