Anthony Fokker demonstreert zijn Spin (1911)

Fokker boven Haarlem

Luchtvaartpionier Anthony Fokker gaf op 31 augustus 1911 boven Haarlem een demonstratie met zijn eerste vliegtuig, de Spin. Met dit toestel vloog Fokker onder meer over de Sint-Bavokerk.

De op Java geboren Anthony Fokker woonde vanaf zijn vierde in Haarlem. In 1910 vertrok hij naar Duitsland om daar een monteuropleiding te gaan volgen. Hoewel auto’s hem erg interesseerden raakte hij meer in de ban van de luchtvaart.

Derde model van de Spin
Derde model van de Spin
Nog datzelfde jaar ontwierp hij zijn eerste vliegtuig, de Spin. Fokker leerde zichzelf met dit vliegtuig, waarin originele constructie-ideeën waren toegepast, vliegen. Dankzij de V-stand van de vleugels was het toestel opmerkelijk stabiel. Verschillende keren werd het toestel vernieuwd en herbouwd. Met zijn eigen Spin behaalde Fokker zijn vliegbrevet en op Koninginnedag 1911 gaf hij een demonstratievlucht boven Haarlem.

Lees ook: Anthony Fokker (1890-1939)
Boek: Anthony Fokker – Een vervlogen leven

Documentaire over Anthony Fokker

Verder op 31 augustus

  • 1884 – In Gent verschijnt het eerste socialistische dagblad van België, de Vooruit.
  • 1888 – Jack the Ripper slaat voor het eerst toe: hij vermoordt Mary Ann Nichols.
  • 1970 – Een groep Zuidmolukkers bestormt de Indonesische ambassade in Wassenaar.
  • 1972 – Wim Ruska behaalt zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in München door in de finale de Rus Vitali Kuznetsov te verslaan.
  • 1974 – De zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis stoppen noodgedwongen met uitzenden.
  • 1994 – De laatste Sovjet-militairen verlaten de voormalige DDR.
  • 2010 – Mounir El Hamdaoui maakt de 50.000ste eredivisie treffer ooit.
Vorige dag

1 juli

Volgende dag

30 augustus