De laatste Apollo-missie naar de maan gaat van start (1972)

Eugene Cernan op het maanoppervlak – Foto: NASA, Harrison Schmitt

De Apollo 17 werd op 7 december 1972 gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center. Het zou de laatste Apollo-missie naar de maan zijn. Vier dagen later landden Eugene Cernan, Harrison Schmitt en Ronald Evans op de maan, bij de maankrater ‘Littrow’ in het Taurusgebergte.

De ruimtevaarders verzamelden een grote hoeveelheid maansteen en namen bodemmonsters. In totaal namen ze ruim honderd kilo mee. Net als tijdens de missie van de Apollo 16 werd een maanauto gebruikt die door een accu van energie werd voorzien. Hierdoor konden de ruimtevaarders een groter gebied bereiken. Ze legden met de auto bijna 36 kilometer af.

Op 19 december landden de ruimtevaarders in de Stille Oceaan in de buurt van het eiland Samoa. De capsule waarin de bemanning verbleef wordt momenteel tentoongesteld in het Lyndon B. Johnson Space Center in Houston, Texas.

Artikelen over de ruimtevaart
Boek: Ruimtevaart voor in bed, op het toilet of in bad

Verder op 7 december:

 • Delaware
  Delaware
  1787 – Delaware ratificeert als eerste staat de grondwet van de Verenigde Staten.
 • 1815 – Michel Ney, maarschalk van Frankrijk wordt geëxecuteerd door een vuurpeloton, nadat hij door het bewind van Lodewijk XVIII van Frankrijk schuldig is bevonden aan verraad, wegens zijn steun aan Napoleon Bonaparte gedurende de Honderd Dagen.
 • 1940 – Diergaarde Blijdorp in Rotterdam wordt officieel geopend.
 • 1941 – In reactie op de Japanse aanval op Pearl Harbor raken de Verenigde Staten officieel betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.
 • 1960 – Ivoorkust wordt onafhankelijk.
 • 1975 – Indonesië valt Oost-Timor binnen.
 • 1982 – In de Verenigde Staten wordt bij het ten uitvoer brengen van de doodstraf voor het eerst een dodelijke injectie toegepast.
 • 1984 – In Den Haag opent het Omniversum zijn deuren.
 • 1988Yasser Arafat erkent het bestaansrecht van Israël.

1 Comment

 1. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

8 december

Volgende dag

6 december