Treinramp bij Harmelen (1962)
In de ochtend van 8 januari 1962 reden in de dichte mist om 09.19 uur twee passagierstreinen op elkaar in bij de Putkop, een buurtschap in de buurt van Harmelen. Bij deze treinramp kwamen 93 mensen om het leven. Daarnaast raakten 52 mensen gewond. De Treinramp bij Harmelen is de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis. Het ongeluk werd aangemerkt als nationale ramp. Vrijdag 12 januari 1962 werd als dag van nationale rouw afgekondigd. Piet Dijkstra was een van passagiers die de ramp overleefde. Op het moment van de ramp was hij achttien jaar oud. Tegenover Andere Tijden vertelde hij later over de ramp:
“De eerste minuten na de botsing was er buiten niet veel te zien door de mist en de stofwolken. Nadat het stof was neergedaald bleek dat wij bovenop een enorme puinhoop lagen. Vlak voor ons raam lag een verwrongen treinstel met daartussen zeker drie lichamen, of wat daar nog van over was. Mijn maat André was ondertussen door het raam naar buiten geklommen en die heb ik pas ’s avonds in ons kosthuis weer gezien.”
Na de ramp werd er uitvoerig onderzoek gedaan naar de oorzaken. Er kwam onder meer naar voren dat een van de machinisten een geel sein had gemist. De ramp bij Harmelen leidde tot een versnelde invoering van het systeem van automatische treinbeïnvloeding (ATB). Dit systeem zorgt er voor dat een trein automatisch vaart minder en uiteindelijk stopt, wanneer een machinist niet op een sein reageert.
In 2012 werd bij Harmelen, vlakbij de rails waar de treinen op elkaar botsten, een monument onthuld ter nagedachtenis aan de ramp. Het kunstwerk is gemaakt door Taeke de Jong en bestaat uit twee iets achter over hellende zwarte platen, die schuin ten opzichte van elkaar staan. Op het monument staan de namen van de slachtoffers.
Boek: De treinramp bij Harmelen
Plaats van Herinnering: Treinramp Harmelen
Geboren op 8 januari

Verder op 8 januari
- 1455 – De Romanus Pontifex wordt geschreven. In deze bul bevestigt paus Nicolaas V zijn toezeggingen aan koning Afonso V van Portugal, inclusief de toestemming om de Saracenen tot slaven te maken.
- 1697 – In Groot-Brittannië wordt voor het laatst iemand veroordeeld voor blasfemie (godslastering). De ongelukkige is de twintigjarige student Thomas Aikenhead.
- 1912 – Oprichting van het ANC in Zuid-Afrika.
- 1963 – De Mona Lisa van Leonardo da Vinci wordt voor het eerst tentoongesteld in de Verenigde Staten. Het werk is te zien in de National Gallery of Art in Washington.
- 1964 – De Amerikaanse president Lyndon B. Johnson verklaart de armoede de oorlog.
- 1996 – Een Russisch vrachtvliegtuig stort neer op een markt in de Kinshasa, de hoofdstad van Zaïre. Zeker tweehonderd mensen komen om het leven.