Boris Godoenov wordt tsaar van Rusland (1598)

Boris Godoenov, tsaar van Rusland

Op 1 september 1598 werd Boris Godoenov tot tsaar van Rusland gekroond. Hij was de eerste tsaar die niet tot de Ruriken-dynastie behoorde.

Boris Godoenov werd rond 23 april 1551 geboren. Dit in een invloedrijke oude familie van Tartaarse afkomst. Bekend is dat hij dienst deed aan het hof van de eerste Russische tsaar Ivan de Verschrikkelijke.

Rond 1571 verstevigde Godoenov zijn positie aan het hof van de tsaar door te trouwen met Maria Grigorievna Skuratova-Belskaya, een dochter van een van de hoogste gezagdragers onder het bewind van Ivan de Verschrikkelijke: Malyuta Skuratov. Enkele jaren later besloot de tsaar dat de zus van Boris Godoenov, Irina Feodorovna Godunova, met zijn 14-jarige zoon moest trouwen. Naar aanleiding van het huwelijk tussen Godoenov’s zus en Fjodor I Ivanovitsj, de verstandelijke gehandicapte zoon van Ivan de Verschrikkelijke, werd Godoenov benoemd tot Bojar, lid van de feodale Russische aristocratie.

Ivan de verschrikkelijke en zijn dode zoon – Ilja Repin, 1885

In november 1581 was Godoenov er getuige van dat de tsaar een van zijn andere zoons, Ivan Ivanovitsj, in een bui van razernij hard sloeg. Godoenov probeerde de tsaar te stoppen en kreeg hierdoor zelf ook enkele rake klappen. Hierna probeerde hij hulp te regelen voor de zwaargewonde zoon van de tsaar. Dit kon echter niet verhinderen dat deze vier dagen later aan zijn verwondingen overleed.

Ivan de Verschrikkelijke had zichzelf een slechte dienst bewezen door zijn zoon dood te slaan. Zijn andere zoon was verstandelijk gehandicapt en zijn jongste was pas drie jaar toen de tsaar in 1584 overleed.

Fjodor I Ivanovitsj werd tsaar van Rusland, ondanks zijn verstandelijk handicap. Vanwege de geestesgesteldheid van deze tsaar, Fjodor I van Rusland, ontstond er een machtsstrijd tussen de edelen. Sinds de dood van Ivan de Verschrikkelijke regeerde Boris Godoenov als een soort van regent over Rusland. Nadat Fjodor I in 1598 kinderloos overleed, werd hij benoemd tot tsaar. De kroning vond op 1 september 1598 plaats.

Volgens sommige berichten zou Boris Godoenov zijn zwager eigenhandig hebben gedood. Bewezen is dit echter nooit. Boris Godoenov was de eerste tsaar die niet tot de zogenaamde Ruriken-dynastie behoorde.

Meer Russische geschiedenis
Boek: Een geschiedenis van Rusland – Van Rurik tot Poetin

Verder op 1 september:

 • Grammafoon
  Grammafoon
  69 – Het Romeinse leger onder bevel van Munius Lupercus wordt bij Nijmegen door de Bataven verslagen.
 • 1257 – Opening van het Collège van Robert de Sorbon te Parijs, toekomstige Sorbonne.
 • 1887 – Emile Berliner vraagt octrooi aan op de grammofoonplaat.
 • 1909 – De eerste Nijmeegse Vierdaagse gaat van start.
 • 1914 – De laatste Amerikaanse trekduif, een duivin genaamd Martha, sterft in de Cincinnati Zoo. Daarmee is de soort uitgestorven.
 • 1928 – De president van Albanië kroont zichzelf tot koning onder de naam Zog.
 • 1934 – De Spelling-Marchant wordt ingevoerd.
 • 1939 – Nazi-Duitsland valt Polen binnen bij Westerplatte: begin van de Tweede Wereldoorlog.
 • 1941 – Alle Joden ouder dan 6 jaar moeten in het gehele Duitse Rijk de Jodenster dragen.
 • 1956 – Het eerste Belgische televisiejournaal wordt gepresenteerd door Robert Stéphane.
 • 1985 – Het wrak van de Titanic wordt op 3800m diepte in Noorden van de Atlantische Oceaan ontdekt.
 • 2004 – In een school in Beslan (Noord Ossetië -Rusland) begint de terroristische gijzeling van honderden kinderen en onderwijzers.
 • 2011 – De muziekzender TMF stopt met uitzenden in Nederland.
Vorige dag

2 september

Volgende dag

31 oktober