De overgave van Japan wordt ondertekend (1945)

Ondertekening van de overgave aan boord van de USS Missouri

Op 2 september 1945 werd de overgave van Japan ondertekend aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri. Met die ondertekening kwam er definitief een eind aan de Tweede Wereldoorlog.

Begin augustus dwongen de Amerikanen de Japanners op de knieën door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven. Op 15 augustus capituleerden de Japanners. Ze beseften dat tegen de atoombom niet te vechten was.

De onvoorwaardelijke overgave werd op 2 september 1945 officieel ondertekend. Namens de geallieerden werd de overgave ondertekend door generaal Douglas MacArthur. De generaal hield aan boord van het schip ook een toespraak. Hij zei onder meer:

It is my earnest hope—indeed the hope of all mankind—that from this solemn occasion a better world shall emerge out of the blood and carnage of the past, a world founded upon faith and understanding, a world dedicated to the dignity of man and the fulfillment of his most cherished wish for freedom, tolerance, and justice.

MacArthur werd opperbevelhebber van de bezettingsmacht. Twee weken na de ondertekening van de overgave liet hij zich fotograferen met de Japanse keizer Hirohito. De Amerikaan was veel langer dan Hirohito waardoor de keizer er wat nietig uitzag. De foto schokte de Japanners, maar desondanks moesten alle kranten de foto verplicht afdrukken. Alle Japanners moesten weten dat de keizer verslagen was.

Douglas Mac Arthur en keizer Hirohito

MacArthur wilde overigens dat Hirohito aan zou blijven als keizer en niet voor een rechtbank verantwoording zou moeten afleggen voor zijn daden. Volgens de Amerikaanse generaal zou dat het land destabiliseren en voer voor de communisten in China en Rusland maken. Verschillende Japanse legerleiders moesten na de oorlog wel voor het gerecht verschijnen en werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en soms zelfs tot de doodstraf. Hirohito bleef dit lot bespaard.

Lees ook: Hirohito (1901-1989) – Keizer van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Verder op 2 september:

Vorige dag

3 september

Volgende dag

1 september