De reis met de Norge gaat van start (1926)

N1 ‘Norge’
Roald Amundsen is vooral bekend als de eerste mens die de geografische zuidpool bereikte (1911). Na deze barre maar succesvolle tocht was Amundsen het reizen echter nog niet moe. In 1925 kwam de Noor in contact met de Italiaanse ontdekkingsreiziger Umberto Nobile. Roald Amundsen was al langer van plan geweest om met een luchtschip naar de geografische noordpool te vliegen en had er al een mislukte poging opzitten. Toen hij Nobile ontmoette werd zijn plan ineens een stuk concreter. De Italiaan had namelijk een luchtschip gemaakt, de Nobiles N1, dat mogelijk geschikt was voor de onderneming.

Roald Amundsen in 1913
Met steun van de rijke James Ellsworth kocht Amundsen de zeppelin die hij vervolgens een andere naam gaf: de Norge. Met aan boord naast Amundsen onder andere Lincoln Ellsworth, de Italiaan Umberto Nobile en piloot Hjalmar Riiser-Larsen steeg het luchtschip op 11 mei 1926 op vanaf Svalbard. Zestien uur later bereikte het schip de geografische noordpool. De bemanningsleden gooiden hierop Noorse, Italiaanse en Amerikaanse vlaggen naar beneden.

Het is mogelijk dat Amundsen de eerste was die ook de geografische noordpool bereikte. Aan de rechtmatigheid van eerdere claims van ontdekkingsreizigers als Frederick Cook en Robert Peary wordt namelijk getwijfeld.

Lees ook: Roald Amundsen, de eerste mens op de Zuidpool
Boek: Zeevaarders en ontdekkingsreizigers – Van Amundsen tot Zeppelin

Amundsen & Nobile op de Noordpool

Verder op 11 mei:

 • Columbus
  Columbus
  330 – Byzantium heet vanaf nu Constantinopel.
 • 1502 – Christopher Columbus vertrekt voor zijn vierde en laatste reis naar West-Indië.
 • 1812 – Brits premier Spencer Perceval wordt neergeschoten door een failliete bankdirecteur in de hal van het Britse Lagerhuis.
 • 1820 – Tewaterlating van de HMS Beagle (schip).
 • 1927 – De Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de “Academy” die de Oscars uitreikt, wordt opgericht.
 • 1960 – De hooggeplaatste nazi-functionaris Adolf Eichmann wordt in Argentinië door de Israëlische geheime dienst de Mossad opgepakt.
 • 1973 – Koningin Juliana beëdigt het nieuwe Kabinet-Den Uyl.
 • 1997 – Deep Blue, IBM’s schaaksupercomputer, verslaat Garri Kasparov. Dit is de eerste keer dat dit lukt.
 • 2011 – Microsoft koopt voor 8,5 miljard dollar het VoIP-bedrijf Skype.
Vorige dag

12 mei

Volgende dag

10 mei