De Vrede van Frankfurt wordt ondertekend (1871 )

Vrede van Frankfurt

Op 10 mei 1871 wordt de Vrede van Frankfurt ondertekend. Het verdrag maakt een einde aan de Frans-Pruisische oorlog, ook wel de Frans-Duitse Oorlog genoemd.

Op 19 juli 1870 heeft Frankrijk de oorlog verklaard aan Pruisen. Directe aanleiding voor deze oorlogsverklaring is een Spaanse troonopvolgingskwestie. In februari 1870 heeft de Spaanse regering Leopold van Hohenzollern gevraagd koning van Spanje te worden. Het land heeft namelijk al enkele jaren geen koning meer. Op aandringen van de Pruisische minister-president Otto von Bismarck gaat Leopold op het verzoek in.

Voor Frankrijk is dit geen positieve ontwikkeling. Het land dreigt als het ware ingesloten te worden tussen de Hohenzollerns. De Pruisische koning Wilhelm I is namelijk ook een telg van het Huis Hohenzollern en Pruisen is in de periode hiervoor een steeds grotere machtsfactor geworden.

Op 19 juli 1870 verklaart Frankrijk de oorlog aan Pruisen. Op dat moment is de kandidatuur van Leopold overigens al ingetrokken. Voor Frankrijk verloopt de oorlog desastreus. Nadat Parijs enkele maanden door Duitse troepen is belegerd worden er eind januari 1871 vredesonderhandelingen geopend. Op 10 mei 1871 wordt uiteindelijk het vredesverdrag ondertekend. Frankrijk moet een aanzienlijke schadevergoeding betalen en verliest ook de gebieden Elzas en Lotharingen.

Lees ook: De Frans-Duitse Oorlog 1870-1871
Boek: De Frans-Duitse oorlog 1870-1871 – De moeder van De Grote Oorlog

Verder op 10 mei:

Vorige dag

11 mei

Volgende dag

9 mei