Pater Damiaan wordt heilig verklaard (2009)
Op 11 oktober 2009 verklaart paus Benedictus XVI de Belgische missionaris Pater Damiaan (1840-1889) heilig. Hij doet dit tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek.
Pater Damiaan, eigenlijk Jozef De Veuster, wordt in 1840 geboren in Tremelo, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. In 1859 treedt hij toe tot de Congregatie van de Paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Leuven. Het is daar dat hij kiest voor de broedernaam Damiaan.
Na acht jaar in Kohala te hebben gewerkt vraagt Damiaan uitgezonden te worden naar Molokai, een eiland van Hawaï dat dan gebruikt wordt om melaatsen op te vangen. Pater Damiaan trekt zich het lot van de ongeveer zeshonderd verstoten melaatsen aan en geeft niet alleen zielenzorg, maar verbetert ook de hygiëne op het eiland. De Belgische missionaris reorganiseert de gemeenschap en sticht een centrum van christendom. Zo begint hij met de bouw van een kerk en laat hij wegen aanleggen. Naast zijn werk als priester vervult hij ook de rol van dokter.
De Belgische missionaris lijdt vermoedelijk vanaf 1876 zelf ook aan melaatsheid. November 1884 wordt officieel vastgesteld dat hij lijdt aan de ziekte. Zo wordt hij melaats onder de melaatsen. In 1889 overlijdt hij, op 49-jarige leeftijd, aan de ziekte. Zijn stoffelijk overschot wordt in 1936 met het schip de Mercator overgebracht naar Leuven. Zijn rechterhand wordt later op het eiland Molokai begraven.
Damiaan, in 2005 al verkozen tot grootste Belg aller tijden, wordt 120 jaar na zijn dood dus heilig verklaard. De heilige Damiaan is de beschermheilige voor melaatsen en aids-patiënten.
Lees ook: Pater Damiaan (1840-1889) – ‘De apostel der melaatsen’
Meer religieuze geschiedenis
DVD: Pater Damiaan – De film over de grootste Belg ooit
Aankomst van pater Damiaan met de Mercator
Verder op 11 oktober
- 1797 – Zeeslag bij Camperduin
- 1939 – Manhattanproject: president Franklin D. Roosevelt wordt gevraagd snel de atoombom te laten ontwikkelen.
- 1965 – Eerste uitzending van Hilversum III.
- 1978 – Koningin Juliana opent de vernieuwde Moerdijkbrug over het Hollands Diep.
- 1980 – De politieke partijen KVP, ARP en CHU fuseren tot het CDA.