Pater Damiaan wordt heilig verklaard (2009)

Pater Damiaan – Schilderij van Edward Clifford, 1888

Op 11 oktober 2009 verklaart paus Benedictus XVI de Belgische missionaris Pater Damiaan (1840-1889) heilig. Hij doet dit tijdens een viering in de Sint-Pietersbasiliek.

Pater Damiaan

Pater Damiaan, eigenlijk Jozef De Veuster, wordt in 1840 geboren in Tremelo, een gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. In 1859 treedt hij toe tot de Congregatie van de Paters van de Congregatie van de Heilige Harten van Jezus en Maria in Leuven. Het is daar dat hij kiest voor de broedernaam Damiaan.

Na acht jaar in Kohala te hebben gewerkt vraagt Damiaan uitgezonden te worden naar Molokai, een eiland van Hawaï dat dan gebruikt wordt om melaatsen op te vangen. Pater Damiaan trekt zich het lot van de ongeveer zeshonderd verstoten melaatsen aan en geeft niet alleen zielenzorg, maar verbetert ook de hygiëne op het eiland. De Belgische missionaris reorganiseert de gemeenschap en sticht een centrum van christendom. Zo begint hij met de bouw van een kerk en laat hij wegen aanleggen. Naast zijn werk als priester vervult hij ook de rol van dokter.

Damiaan op Molokai, rond 1870
Damiaan op Molokai, rond 1870
De Belgische missionaris lijdt vermoedelijk vanaf 1876 zelf ook aan melaatsheid. November 1884 wordt officieel vastgesteld dat hij lijdt aan de ziekte. Zo wordt hij melaats onder de melaatsen. In 1889 overlijdt hij, op 49-jarige leeftijd, aan de ziekte. Zijn stoffelijk overschot wordt in 1936 met het schip de Mercator overgebracht naar Leuven. Zijn rechterhand wordt later op het eiland Molokai begraven.

Damiaan, in 2005 al verkozen tot grootste Belg aller tijden, wordt 120 jaar na zijn dood dus heilig verklaard. De heilige Damiaan is de beschermheilige voor melaatsen en aids-patiënten.

Lees ook: Pater Damiaan (1840-1889) – ‘De apostel der melaatsen’
Meer religieuze geschiedenis
DVD: Pater Damiaan – De film over de grootste Belg ooit

Aankomst van pater Damiaan met de Mercator

Verder op 11 oktober

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

12 oktober

Volgende dag

10 oktober