Marga Klompé wordt de eerste vrouwelijke minister van Nederland (1956)

Marga Klompé in 1958 – Foto: CC-Spaarnestad / Henk Blansjaar

Op 12 oktober 1956 wordt politica Marga Klompé minister van Maatschappelijk Werk in het kabinet Willem Drees III. Ze is daarmee de eerste vrouwelijke minister in Nederland.

Margaretha Albertina Maria Klompé wordt op 16 augustus 1912 geboren in Arnhem. Haar vader runt een postpapierbedrijf. Klompé studeert van 1929 tot 1937 scheikunde en vervolgens tot 1942 natuurkunde. Hierna begint ze aan een opleiding medicijnen, maar die rondt ze niet af omdat de universiteit gesloten wordt. Nederland bevindt zich dan midden in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens die oorlog is Marga Klompé actief in het verzet als koerierster.

Marga Klompé tijdens een debat over de Omroepwet in 1967 – Foto: CC / Spaarnestad / Anefo/ B. Merk
Namens de Katholieke Volkspartij (KVP) treedt Klompé in 1948 toe tot de Tweede Kamer. Ze wordt buitenlandwoordvoerster en heeft grote belangstelling in de mogelijkheden van Europese samenwerking. Acht jaar later (1956) wordt ze minister van Maatschappelijk Werk in het kabinet Willem Drees III.

In 1963 brengt Klompé de Algemene Bijstandswet tot stand en in 1966 loodst ze als minister van Cultuur de Omroepwet door het parlement. Vanaf 1971 is Klompé minister van Staat, een eretitel die in uitzonderlijke gevallen op voordracht van de ministerraad door de koningin wordt toegekend aan politici of staatslieden, die geen publieke functie meer vervullen.

Marga Klompé overlijdt op 28 oktober 1986 en wordt gecremeerd in Crematorium Ockenburgh in Den Haag. Haar as wordt verstrooid op de Noordzee.

Lees ook: Zestig jaar vrouwelijke ministers in Nederland
Boek: In Liefde en Rechtvaardigheid – Het dagboek van Marga Klompe

Verder op 12 oktober:

Vorige dag

13 oktober

Volgende dag

11 oktober