Generaal Augusto Pinochet pleegt een staatsgreep in Chili (1973)

Aanval op het presidentiële paleis ‘La Moneda’ tijdens de staatsgreep van 1973 (CC BY 3.0 cl – Biblioteca del Congreso Nacional – wiki)

Op 11 september 1973 werd in Chili het regime van de socialistische president Salvador Allende omver geworpen door het leger. Generaal Augusto Pinochet (1915-2006) werd na de staatsgreep leider van de junta en stelde een dictatoriaal bewind in.

Augusto Pinochet
President Salvador Allende kwam bij de staatsgreep om het leven. Hoe hij om het leven kwam is lange tijd onderwerp van discussie geweest. Volgens sommige berichten werd hij vermoord door aanhangers van Pinochet terwijl andere beweerden dat de president zelfmoord pleegde omdat hij weigerde zich over te geven aan Augusto Pinochet. In de zomer van 2011 werd bij een nieuwe groot onderzoek vastgesteld dat Allende inderdaad zelfmoord pleegde.

Het bewind van Pinochet is berucht. Tijdens het bewind van de generaal, dat tot 1990 duurde, verdwenen er in Chili duizenden mensen. Vrijwel direct na de coup werd een grote groep linkse oppositieleden en hun aanhangers opgepakt. Een legereenheid die bekend stond als de ‘Karavaan des doods’ trok door Chili en martelde en vermoordde zo’n 75 aanhangers van Salvador Allende. Tijdens Pinochets bewind werden duizenden mensen vermoord, 130.000 mensen opgepakt en tienduizenden gemarteld.

Augusto Pinochet overleed in 2006 zonder ooit voor de tijdens zijn bewind begane misdaden te zijn veroordeeld.

Verder op 11 september:

Vorige dag

12 september

Volgende dag

10 september