De Sovjets vallen Polen binnen (1939)

Poolse krijgsgevangenen

Op 17 september 1939 valt de Sovjet-Unie het buurland Polen binnen. Enkele weken eerder zijn de Duitsers het land ook al binnengevallen. De aanval van beide landen vloeit voort uit het zogenaamde Molotov-Ribbentroppact dat op 23 augustus van datzelfde jaar door Duitsland en de Sovjet-Unie is ondertekend. De beide landen spraken toen in het geheim af het grondgebied van Polen onderling te verdelen.

Middels propagandaposters deed de Sovjet-Unie het voorkomen alsof de Russen de Slavische volkeren kwamen bevrijden

Hitler zag met dit pact zijn kans schoon. Op 1 september 1939 vallen zijn legers Polen binnen en kort hierna trekt de Sovjet-Unie Polen dus van de andere kant binnen. De Tweede Wereldoorlog is begonnen. Kort voordat ook de Sovjets Polen binnenvallen, krijgt de Poolse ambassadeur in Moskou een document overhandigd waarin alle bestaande verdragen tussen de beide landen worden opgezegd omdat de Poolse staat niet meer zou bestaan.

De Sovjets zetten ruim 600.000 manschappen in en bijna vijfduizend tanks. Voor Polen is de aanval desastreus omdat men de troepen al nodig heeft om zich te verweren tegen Duitse troepen die het land eerder in het westen zijn binnengevallen. Hoewel Polen moedig tegenstand biedt is al snel duidelijk dat de overmacht te groot is. Al op 22 september 1939 houden de Sovjets en Duitsers in Brest-Litovsk een gemeenschappelijke overwinningsparade.

Het Molotov-Ribbentroppact werd op 22 juni 1941 overigens door Duitsland verbroken. Op die dag vielen Duitse troepen de Sovjet-Unie binnen. In 2009 veroordeelde de Russische premier Vladimir Poetin het pact dat Moskou in 1939 met nazi-Duitsland had gesloten. Hij noemde het pact toen “immoreel”.

Lees ook: Het duivelspact tussen Hitler en Stalin
Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: Duivelspact. Hitlers verbond met Stalin 1939-1941

Verder op 17 september:

 • RCA
  RCA
  14 – Tiberius Iulius Caesar Augustus volgt Imperator Caesar Augustus op als princeps.
 • 1787 – De eerste constitutie van de Verenigde Staten wordt ondertekend.
 • 1908 – Een Wright Flyer stort neer boven Virginia, waarbij de passagier omkomt en piloot Orville Wright gewond raakt. Dit is het eerste vliegtuigongeluk in de moderne luchtvaart.
 • 1931 – RCA brengt zijn eerste grammofoonplaat uit.
 • 1944 – Britse grondtroepen steken bij Lommel de grens over en paratroepen landen bij Eindhoven, Son, Nijmegen en Arnhem, als onderdeel van Operatie Market Garden.
 • 1958 – De eerste aflevering van Pipo de Clown verschijnt op de Nederlandse televisie.
 • 1978 – De Camp Davidakkoorden tussen Egypte en IsraĆ«l worden gesloten.
 • 2011 – Begin van de Occupybeweging met Occupy Wall Street.
Vorige dag

18 september

Volgende dag

16 september