De Mona Lisa wordt teruggevonden (1913)

Mona Lisa (detail)

Op 12 december 1913 wordt het wereldberoemde schilderij de Mona Lisa teruggevonden in Florence, nadat het twee jaar eerder uit het Louvre in Parijs is gestolen.

In augustus 1911 was de Mona Lisa, een van de beroemdste schilderijen ter wereld, gestolen uit het museum in de Franse hoofdstad. De diefstal was een dag later ontdekt door de schilder Louis Béroud. Toen die naar de Salon Carré liep waar het schilderij al vijf jaar te bewonderen was, vond hij een lege plek op de muur. De schilder alarmeerde hierop het museumpersoneel. Aanvankelijk dacht men dat het schilderij was weggehaald om het ergens te fotograferen, maar al snel bleek het kunstwerk van Leonardo da Vinci te zijn gestolen.

Vincenzo Peruggia, de man die de Mona Lisa uit het Louvre stal

Twee jaar later werd het schilderij teruggevonden. Het bleek te zijn gestolen door Vincenzo Peruggia, een Italiaanse patriot en medewerker van het Louvre. De Italiaan had zich in augustus 1911 verstopt in een kast en was later met het schilderij onder zijn jas het Franse museum uitgelopen. Als patriot vond Peruggia dat het werk van Da Vinci te zien moest zijn in een Italiaans museum. Andere lezingen melden dat de Italiaan het doek simpelweg stal om er rijker van te worden. Peruggia liep tegen de lamp doordat hij het beroemde kunstwerk in 1913 probeerde te verkopen aan het Uffizi, een beroemd kunstmuseum in Florence.

Leonardo Da Vinci (1452-1519) woonde enige tijd in Rome, net als andere beroemde schilders als Rafaël en Michelangelo. Naast de Mona Lisa is ook hij ook bekend vanwege zijn Laatste avondmaal. Slechts zeventien van zijn schilderijen zijn bewaard gebleven. Naast schilder was Da Vinci onder meer beeldhouwer, architect, uitvinder, filosoof en scheikundige.

Lees ook: Leonardo da Vinci (1452-1519) – Humanist, renaissanceman en multitasker
Meer artikelen over de Mona Lisa
Boek: Leonardo da Vinci – De biografie

Verder op 12 december:

 • Reza Pahlavi
  Reza Pahlavi
  627 – Slag bij Nineve: Keizer Herakleios valt met een Byzantijns expeditieleger Mesopotamië binnen en verslaat de Perzen bij de ruïnestad Nineve (huidige Irak)
 • 1866 – Een ondergrondse mijnexplosie in Barnsley, Engeland zorgt voor veel doden.
 • 1900 – US Steel wordt opgericht.
 • 1925 – Reza Pahlavi grijpt de macht in Iran als Sjah.
 • 1936 – De Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep wordt geopend.
 • 1944 – Uitgeverij De Bezige Bij wordt opgericht.
 • 1970 – De eerste strip van Jan, Jans en de kinderen verschijnt in de Libelle.
 • 1979 – De naam van Rhodesië wordt veranderd in Zimbabwe.
 • 1987 – In Berlijn, Kreuzberg 36 komt het tot heftige rellen tussen krakers en politie naar aanleiding van sanering van de wijk.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

13 december

Volgende dag

11 december