Koning Eduard VIII doet afstand van de troon (1936)

Ondertekening van de abdicatie (klik voor een vergroting)

Op 11 december 1936 deed koning Eduard VIII van het Verenigd Koninkrijk afstand van de troon zodat hij kon trouwen met de gescheiden Amerikaanse vrouw Elisabeth Wallis Warfield.

Wallis Simpson in 1936

Begin 1936 was Eduard VIII koning geworden omdat zijn vader George V overleden was. Hij zou nog geen jaar koning blijven. Eduard VIII raakte namelijk in conflict met eerste minister Baldwin. Die wilde hem geen toestemming geven voor een huwelijk met de gescheiden Amerikaanse vrouw Elisabeth Wallis Warfield. De koning besloot uiteindelijk af te treden zodat hij toch met haar in het huwelijk kon treden. Eduard VIII was zo kort koning geweest dat hij niet eens gekroond was.

Eduard werd als koning opgevolgd door zijn broer Albert die voor de koningsnaam George VI koos. Zijn broer was helemaal niet goed voorbereid geweest op het koningschap en zat er ook eigenlijk niet op te wachten. De nieuwe koning had bovendien een groot probleem: praten ging hem in verband met een stotterprobleem moeilijk af. Over deze George VI werd onlangs de Oscar-winnende film The King’s Speech gemaakt.

Boek: King Edward VIII – Duke of Windsor

Verder op 11 december:

 • Julianus Apostata
  Julianus Apostata
  361 – Keizer Julianus Apostata wordt in Constantinopel als alleenheerser over het Romeinse Rijk erkend.
 • 630 – Een moslim leger onder leiding van Mohammed verovert Mekka (Saoedi-ArabiĆ«). De Mekkanen bekeren zich massaal tot de islam.
 • 1934 – De stichting Algemeen Nederlands Persbureau wordt opgericht.
 • 1950 – Een gerechtshof in Singapore wijst ook in hoger beroep het 14-jarige meisje Bertha Hertogh toe aan haar ouders uit Bergen op Zoom. Na de uitspraak breken hevige rellen uit, waarbij 18 doden vallen.
 • 1981 – Bloedbad van El Mozote: 900 dorpsbewoners worden door het leger van El Salvador uitgemoord.
 • 1992 – De Nederlandse radiozender Radio 538 wordt opgericht.
 • 1999 – Paus Johannes Paulus II wijdt de volledig gerestaureerde Sixtijnse Kapel in.
Vorige dag

12 december

Volgende dag

10 december