Schiphol wordt gebombardeerd door de geallieerden (1943)
Op 13 december 1943 wordt luchthaven Schiphol bij Amsterdam door de geallieerden gebombardeerd en operationeel uitgeschakeld. Dit om te voorkomen dat de luchthaven de Duitsers nog van dienst kan zijn.
De geschiedenis van Schiphol begint in 1916 met de aanleg van een militair vliegveld. Dit vliegveld was aanvankelijk 16,5 hectare groot, maar vanwege de dreiging van de Eerste Wereldoorlog werd het vliegveld uitgebreid tot 76 hectare.
Toen na de Eerste Wereldoorlog Albert Plesman van plan was om een Nederlandse luchtvaartmaatschappij op te richten, leek het moerassige land waarop alleen vier loodsen stonden, het meest geschikt. In 1920 landde er voor het eerste een verkeersvliegtuig op Schiphol. De luchthaven werd steeds belangrijker en in 1926 kocht de gemeente Amsterdam de grond om een stationsgebouw neer te zetten die net op tijd klaar was voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Ook werd het drassige land gedraineerd. In 1935 kwamen er vier asfaltbetonnen landingsbanen.
In de oorlog werd de luchthaven geregeld gebombardeerd. Tijdens de inval in 1940 door de Duitsers maar later ook door de geallieerden. Op 13 december 1943 werd de luchthaven door toedoen van zo’n tweehonderd Amerikaanse bommenwerpers operationeel volledig uitgeschakeld. Na de oorlog werd er met man en macht aan gewerkt om het vliegveld weer snel in gebruik te kunnen nemen. Kort na de oorlog was de vliegerij zo populair dat Schiphol zelfs al moest uitbreiden. Dat gebeurde uiteindelijk pas in 1963. Er kwam een nieuw stationsgebouw aan de westkant van de oude luchthaven. In de jaren ’70 werd de luchthaven opnieuw uitgebreid. Twintig jaar later werd het station gebouwd, waardoor reizigers nu met de trein aan konden komen onder Schiphol.
Tegenwoordig is Schiphol één van de ‘mainports’ van Europa en is het bovendien een ‘hub’: een overstapvliegveld voor langere vluchten.
Lees ook: Geschiedenis van de KLM
DVD: Schiphol door de Jaren Heen
Boek: Militaire ooggetuigen: de strijd in mei 1940
Boek: Jan Plesman. Een vliegende Hollander
Verder op 13 december:
- 862 – Boudewijn I met de IJzeren Arm trouwt met Judith, dochter van Karel de Kale.
- 1577 – Sir Francis Drake begint in Plymouth aan zijn reis om de wereld.
- 1642 – Abel Tasman bereikt Nieuw-Zeeland.
- 1949 – De Knesset stemt voor het verplaatsen van de hoofdstad van Israël naar Jeruzalem.
- 1959 – Mies Bouwman leidt de allereerste inzamelingsactie op televisie in Nederland; Red een Kind, voor Algerijnse vluchtelingen in Marokko.
- 1966 – Ten zuidoosten van Amsterdam wordt de eerste paal voor een nieuwe wijk geslagen: de Bijlmermeer.
- 1972 – Een Spaans chartervliegtuig stort neer tijdens het opstijgen van de Canarische Eilanden waarbij 155 personen omkomen.
- 1981 – Israël annexeert de Syrische Golanhoogten.