De Russen vestigen een nederzetting op Alaska (1784)

De nederzetting van Grigory Shelikhov op Kodiak-eiland

Op 14 augustus 1784 vestigen de Russen de eerste Europese nederzetting in Alaska. De huidige staat van de Verenigde Staten was in 1741 ontdekt door een Russische expeditie die onder leiding stond van de Deense ontdekkingsreiziger Vitus Jonassen Bering (1681-1741). Hij overleed kort na de ontdekking. Na een schipbreuk moest hij overwinteren op het later naar hem vernoemde Beringeiland. Hij overleed daar aan scheurbuik.

Al snel na de ontdekking van Alaska trekken Russische jagers het gebied in. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de oorspronkelijke bewoners, de zogenaamde Aleoeten, die via de Russen in contact komen met vreemde ziekten die voor hen in veel gevallen dodelijk zijn.

Grigori Sjelichov (1747-1795)

De eerste Europese nederzetting wordt op 14 augustus 1784 gevestigd op Kodiak, een groot eiland ten zuiden van het vasteland van Alaska. Leider van deze expeditie is de Russische bonthandelaar en zeevaarder Grigori Sjelichov (1747-1795). De nederzetting wordt naar diens schip, de Tri svjatitelja (Drie Heiligen), vernoemd. Tegenwoordig heet de baai bij het eiland de Three Saints-baai.

De nederzetting wordt in 1792 door een tsunami verwoest.

Tegenwoordig maakt Alaska onderdeel uit van de VS. Amerika kocht Alaska op 9 april 1867 van Rusland voor een bedrag van ruim zeven miljoen dollar. De officiële overdracht vond plaats op 18 oktober dat jaar. Sinds die tijd wordt ieder jaar op die datum feest gevierd op Alaska onder de naam Alaska Day. Later bleek dat het bedrag dat Amerika betaalde voor de staat een schijntje was. Alaska herbergt namelijk hulpbronnen als goud, steenkool en olie en is zijn geld daarmee dubbel en dwars waard geweest.

Meer Amerikaanse geschiedenis
Lijst van ontdekkingsreizigers
Boek: Alaska en Canadees Yukon

Verder op 14 augustus:

  • Abel Tasman
    Abel Tasman
    1642 – Abel Tasman vertrekt op expeditie naar het onbekende ‘Zuidland’
  • 1920 – In Antwerpen wordt de zevende editie van de Olympische Zomerspelen geopend.
  • 1947 – India en Pakistan worden onafhankelijk van Groot-Brittannië.
  • 1969 – Britse troepen worden ingezet in Noord-Ierland.
  • 1980 – Op de Poolse Lenin-scheepswerf begint de staking die voor velen als het begin van de val van het communisme in het Oostblok gezien wordt en leidt tot de oprichting van Solidarność. Lech Wałęsa is de aanvoerder van stakingen in Gdańsk.
  • 1996 – Openingsceremonie van de Amsterdam ArenA.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

15 augustus

Volgende dag

13 augustus