Saint Valentine’s Day Massacre (1929)

Krantenbericht over Saint Valentine’s Day Massacre

Het is ironisch genoeg Valentijnsdag als in 1929 zes leden van de gangsterbende van George “Bugs” Moran uit Chicago worden vermoord.

Foto genomen na de moord in de garage
Foto genomen na de moord in de garage
De zes leden van Moran’s bende worden, net als een mecanicien die zich bij de bendeleden had gevoegd, om 10:30 gedwongen tegen een muur van de garage van de S-M-C Cartage Company in noord Chicago te gaan staan. Vier leden van een rivaliserende bende schieten de mannen vervolgens in koelen bloede dood.

Hoewel hard bewijsmateriaal ontbreekt, gaat vrijwel iedereen er van uit dat bendeleider Al Capone achter de moordpartij zit. De gangsterbaas heeft het echter wel zo geregeld dat hij ten tijde van de slachtpartij op vakantie is in Florida.

Hoewel Capone verdacht wordt van talloze strafbare feiten, heeft de politie veel moeite hem achter slot en grendel te krijgen. De gangsterbaas regelt het altijd zo dat anderen de misdaden plegen. Capone wordt uiteindelijk gepakt op belastingontduiking.

‘Politie-controle’

Twee van de moordenaars van de zogenaamde Saint Valentine’s Day massacre zijn gekleed in een politie-uniform, waardoor men veronderstelt dat de gangsterleden worden gecontroleerd door de politie. Daarnaast zijn er nog twee bendeleden aanwezig.

Eigenlijk is bendeleider George “Bugs” Moran het doelwit van de aanslag. Moran staat die dag echter te laat op waardoor hij niet aanwezig is in de garage. Hij komt net aanrijden als hij een politiewagen bij de garage ziet staan en besluit daarom even te wachten tot de dienders vertrokken waren. Als Moran geweerschoten hoort besluit hij onmiddellijk te vertrekken. Lees hier meer over Saint Valentine’s Day massacre

En hier over Al Capone
Boek: Al Capone – Leven, legende en nalatenschap

Verder op 14 februari:

 • Alexander Graham Bell
  Alexander Graham Bell
  1454 – In Rijsel vindt het Banket van de Fazant plaats, waarop Filips de Goede tot de kruistocht tegen de Turken oproept.
 • 1876 – Alexander Graham Bell vraagt patent aan op de telefoon; twee uur later doet Elisha Gray hetzelfde.
 • 1912 – Arizona wordt de achtenveertigste staat van de Verenigde Staten.
 • 1942 – In Rotterdam wordt de Maastunnel geopend.
 • 1945 – Het Duitse concentratiekamp Groß-Rosen wordt door de Russen bevrijd.
 • 1977 – Invoering van ’s werelds eerste telefoonkaart in Brussel.
 • 1984 – Het zesjarige meisje Stormie Jones uit Texas is de eerste mens die een geslaagde gecombineerde hart-levertransplantatie ondergaat.
 • 1989 – Ayatollah Khomeini vaardigt zijn fatwa uit tegen de schrijver Salman Rushdie wegens diens boek ‘De Duivelsverzen’.
Vorige dag

15 februari

Volgende dag

13 februari