Giuseppe Zangara pleegt een aanslag op Franklin Delano Roosevelt (1933)

Mugshot van Giuseppe Zangara

Op 15 februari 1933 wordt er een aanslag gepleegd op de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt. De president ontsnapt ternauwernood

Kort voordat de aanslag wordt gepleegd is Roosevelt gekozen tot president. Op het moment van de aanslag is hij echter nog niet geïnaugureerd.

Op de vijftiende februari van 1933 geeft Roosevelt in Miami vanuit een open auto een toespraak. Die toespraak wordt ook bijgewoond door de Italiaanse immigrant Giuseppe Zangara. De man heeft een pistool bij zich en vuurt richting de president. Roosevelt raakt hierbij niet gewond. De burgemeester van Chicago, Anton Cermak, die zich vlakbij de president bevindt wordt wel dodelijk getroffen. Ook verschillende omstanders raken gewond.

Zangara wordt opgepakt en bekent schuld. Zangara wordt veroordeeld tot de elektrische stoel. Op 20 maart 1933 wordt het vonnis voltrokken in Florida State Prison. Over het motief van de aanslagpleger bestaat onduidelijkheid. Volgens sommige berichten werd hij ingehuurd door de georganiseerde misdaad in Chicago.

Lees ook: Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) – 32e president van de Verenigde Staten
Meer Amerikaanse geschiedenis
Boek: Roosevelt vs. Churchill – Bevelhebbers in oorlog – 1943

Verder op 15 februari:

 • Heineken
  Heineken
  1864 – De 22-jarige Gerard Adriaan Heineken koopt brouwerij ‘De Hooiberg’ in Amsterdam. Dit is het begin van de firma Heineken.
 • 1906 – In Londen wordt de Labour partij opgericht.
 • 1922 – In Den Haag wordt het Internationaal Gerechtshof – gevestigd in het Vredespaleis – geopend.
 • 1936 – Adolf Hitler presenteert de Volkswagen.
 • 1961 – In België stort een Boeing 707 neer. 73 mensen komen om, waaronder het kunstschaatsteam van de Verenigde Staten en hun coaches.
 • 1989 – De laatste Sovjet-troepen verlaten Afghanistan.
 • 1999 – In Nairobi wordt PKK-leider Abdullah Öcalan gearresteerd.
 • 2005 – YouTube wordt opgericht door drie voormalige leden van PayPal
Vorige dag

16 februari

Volgende dag

14 februari