Slag bij Hastings (1066)

Op 14 oktober 1066 vond de Slag bij Hastings plaats. De slag tussen het leger van de Engelse koning Harold II en dat van de Normandische hertog Willem I de Veroveraar werd gewonnen door de Normandiërs. Willem de Veroveraar werd de eerste Normandische koning van Engeland.

Willem I de Veroveraar
Willem I de Veroveraar
De hertog was in september 1066 Engeland binnengevallen. Voor de Engelse koning Harold II kwam dit op een zeer ongelegen moment. Hij had in het noorden net een zware strijd geleverd met de Vikingen. Tijdens de zogenaamde Slag van Stamford Bridge had hij na twee eeuwen een eind gemaakt aan de aanwezigheid van de Vikingen in Engeland, maar daarna mocht hij gelijk naar het zuiden afreizen om strijd te leveren met Willem de Veroveraar en zijn leger.

Dat Willem I de Veroveraar zijn rechten op de troon kwam opeisen kwam niet helemaal onverwachts. Harold II had eerder dat jaar de woede van de Normandische hertog op de hals gehaald door zich na de dood van koning Eduard de Belijder tot koning te laten kronen. Eerder had Harold namelijk gezworen dat hij zijn rechten op de troon zou laten vallen.

Op 14 oktober 1066 botsten de twee legers uiteindelijk op elkaar: de Slag bij Hastings. Koning Harold II van Engeland sneuvelde op het slagveld. Op kerstdag van hetzelfde jaar werd Willem de Veroveraar in de Westminster Abbey tot koning van Engeland gekroond. Hij bleef daarnaast hertog van Normandië.

Lees ook: Willem de Veroveraar (ca. 1028-1087)
…en: Het Tapijt van Bayeux
Historische strip: 1066 – Willem de veroveraar

Verder op 14 oktober:

Vorige dag

15 oktober

Volgende dag

13 oktober