Executie van Mata Hari (1917)

Mata Hari als danseres

Op 15 oktober 1917 werd de Nederlandse danseres Mata Hari iets buiten Parijs door een vuurpeloton geëxecuteerd. In een vonnis was eerder gesteld dat ze zich schuldig had gemaakt aan hoogverraad vanwege spionage voor de Duitsers.

Mata Hari werd op 7 augustus 1876 geboren in Leeuwarden als Margaretha Geertruida Zelle. Ze groeide er op in een rijke familie en trouwde op 19-jarige leeftijd met Rudolph MacLeod, een beroepsofficier uit het Nederlands-Indische leger met wie ze een paar jaar na het trouwen naar Nederlands-Indië vertrok. Samen kregen ze twee kinderen, een jongen en een meisje. Het huwelijk verliep niet goed. In 1902 keerde Mata Hari terug naar Nederland en kort hierna werd het huwelijk ontbonden.

Mata Hari
Mata Hari
Mata Hari vertrok alleen naar Parijs en werkte daar als naaktdanseres. Als artiestennaam gebruikt ze vanaf dat moment de naam ‘Mata Hari’, wat Maleis is voor ‘Oog van de dag’. De Nederlandse danseres was erg succesvol. Niet alleen door haar dansen. Ze verhuurde zich ook als courtisane (prostituee in voorname kringen) en was ook daarin gewild.

De Friezin zou tijdens de Eerste Wereldoorlog verstrikt zijn geraakt in een spionageweb. Voorjaar 1916 kwam ze in contact met de Duitse inlichtingendienst die haar als codenaam Spionne H21 gaf. Ze kreeg van de inlichtingendienst een voorschot van 20.000 francs en vertrok met dat geld naar Parijs. Daar werd ze verliefd op een Russische officier en hierna werd ze door de Franse inlichtingendienst gevraagd om voor hen als spionne te werken. Haar rol als dubbelspion zou haar op den duur fataal geworden zijn. Zowel de Duitsers als de Fransen wantrouwden haar. Op 13 februari 1917 werd Mata Hari in Parijs gearresteerd. Nederland diende tevergeefs een gratieverzoek in.

Na een kort proces werd Mata Hari in 1917 in Frankrijk ter dood veroordeeld. De executie werd op 15 oktober van dat jaar voltrokken. Mata Hari’s laatste woorden zouden zijn geweest:

“Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.”

Lees ook: Mata Hari – Exotisch danseres (en spion)
….en: Overlijdensakte van Mata Hari
Boek: Denk niet dat ik slecht ben – Recent opgedoken brieven van Mata Hari
Boek: Mata Hari – De ware en de legende

Verder op 15 oktober:

 • Napoleon
  Napoleon
  1815 – Napoleon Bonaparte begint zijn verbanning op Sint-Helena in de Atlantische oceaan.
 • 1883 – Inhuldiging van het Brusselse Justitiepaleis.
 • 1884 – Opening van de spoorlijn tussen Winterswijk en Neede.
 • 1889 – Opening van het Centraal Station te Amsterdam, gebouwd naar een ontwerp van Pierre Cuypers.
 • 1946 – Oprichter van de Luftwaffe Hermann Göring vergiftigt zichzelf in de nacht voor zijn geplande executie.
 • 1971 – Hans Breukhoven opent de eerste Free Record Shop aan het Broersveld te Schiedam.
 • 1990 – Sovjet leider Mikhail Gorbatsjov krijgt een Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor zijn pogingen de spanningen rondom de Koude Oorlog te verminderen en zijn land open te stellen.
 • 1990 – Saoedi-Arabië meldt dat er nieuwe olievelden zijn ontdekt. De reserves van het land verhogen zo met 20 %.
 • 2002 – Prins Claus wordt bijgezet in de Nieuwe Kerk te Delft.
Vorige dag

16 oktober

Volgende dag

14 oktober