De Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) wordt opgericht (1960)

Olieraffinaderij in Koeweit – Foto: CC

Op 14 september 1960 wordt in Bagdad de Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) opgericht. De landen die de organisatie oprichten zijn sterk afhankelijk van de olie-inkomsten en willen dat de OPEC hun gemeenschappelijke belangen gaat behartigen.

OPEC
OPEC
De OPEC wordt opgericht op initiatief van Venezuela. Aanvankelijk zijn alleen Venezuela, Irak, Saoedi-Arabië, Iran en Koeweit lid van de organisatie die in het Nederlands ook wel Organisatie van olie-exporterende landen wordt genoemd.

In de jaren na oprichting sluiten verschillende landen zich bij de organisatie aan: Qatar (’61), Indonesië en Libië (’62), de Verenigde Arabische Emiraten (’67), Algerije (’71), Nigeria (’71), Ecuador (’73) en Gabon (’75). Ecuador en Gabon beëindigen hun lidmaatschap in respectievelijk 1992 en 1994.

De OPEC slaagde er al snel in een belangrijke rol te spelen. De organisatie bepaalt momenteel voor een groot deel de prijs van olie. Grote olieproducerende landen die geen lid zijn van de OPEC zijn onder meer de Verenigde Staten, Rusland, Canada, Oman en Noorwegen.

Oliecrisis van 1973

Arabische leden van de OPEC kondigden in 1973 maatregelen aan tegen westerse landen die Israël steunden tijdens de Jom Kipoeroorlog. Deze oorlog begon op 6 oktober (Jom Kipoer / Grote Verzoendag) dat jaar. Egypte en Syrië vielen toen Israël binnen. Ze werden hierbij gesteund door verschillende andere landen uit de regio, waaronder Algerije, Irak, Koeweit, Libië en Saoedi-Arabië.

In reactie op de steun die westerse landen Israël gaven verhoogde de OPEC de olieprijs met zeventig procent. Daarnaast werd de olieproductie iedere maand met vijf procent verlaagd waardoor de prijs bleef stijgen. Tegen landen die Israël direct hadden gesteund, zoals bijvoorbeeld Amerika en Nederland, werd door de Arabische leden van de OPEC (vertegenwoordigd in de OAPEC) een volledige olieboycot ingevoerd. Aardolie werd voor het eerst als politiek wapen gebruikt.

Lees ook: Oliecrisis van 1973 – Oorzaken & gevolgen
…en: Jom Kippoeroorlog (6-26 oktober 1973)
Boek: De strijd om energie, hoe de groeiende honger naar olie en gas de wereld in een crisis stort

https://youtu.be/rj-jivW3-Ac

Verder op 14 september:

  • Henry Hudson
    Henry Hudson
    1609 – Henry Hudson ontdekt het eiland Manhattan.
  • 1781 – Los Angeles wordt gesticht.
  • 1870 – Keizer Napoleon III van Frankrijk wordt afgezet. De Derde Republiek wordt uitgeroepen.
  • 1882 – Thomas Edison schakelt ’s werelds eerste elektriciteitsvoorziening in, waarmee hij 59 klanten rond zijn Pearl Street Station in beneden Manhattan van 110 Volt gelijkstroom voorziet.
  • 1888 – George Eastman registreert de naam Kodak, en krijgt een octrooi voor zijn camera, die een filmrolletje gebruikt.
  • 1944 – Tweede Wereldoorlog: de geallieerde troepen bevrijden Antwerpen, maar de Scheldemonding blijft nog weken bezet.
  • 1948 – Abdicatie van Wilhelmina en troonsaanvaarding van Juliana als Koningin der Nederlanden.
  • 1954 – Het standbeeld van Bartje wordt onthuld in Assen.
  • 1976 – Palestijnse terroristen kapen een KLM-vliegtuig en eindigen op Cyprus.
  • 1998 – Google Inc. wordt opgericht.
Vorige dag

15 september

Volgende dag

13 september