Larry Page en Sergey Brin registreren Google.com (1997)

Oude startpagina van Google
Op 15 september 1997 registreren de studenten Larry Page en Sergey Brin het domein Google.com. Een gedenkwaardig moment in de geschiedenis van het internet.

Larry Page en Sergey Brin leerden elkaar kennen op de Stanford-universiteit. Vanaf 1996 werkten de twee postdocstudenten Informatica aan de ontwikkeling van een zoekmachine die ze toen nog BackRub noemden. De zoekmachine werd ruim een jaar gebruikt binnen de Stanford-universiteit maar gebruikte daar uiteindelijk teveel bandbreedte.

In 1997 besloten Page en Brin dat de zoekmachine een nieuwe naam moest krijgen. Ze kozen uiteindelijk voor Google, een woordspeling op Googol, de wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Volgens de overlevering zou een klein spelfoutje er voor gezorgd hebben dat Google tegenwoordig Google heet. Een investeerder zou in de beginperiode per abuis Google in plaats van Googol hebben geschreven op een cheque. Page en Brin zouden hierna hebben besloten hebben hun bedrijf dan maar Google te noemen.

September 1998 werd Google als naamloze vennootschap geregistreerd in Californië. Het bedrijf maakte al snel naam. Februari 1999 was de eerste bedrijfsruimte, een gehuurde garage, al te klein en verhuisde het bedrijf naar een nieuw pand in Palo Alto, Californië. Enkele maanden later werd er opnieuw verhuisd. Google betrok toen voor het eerst een pand in Mountain View, een stad enkele kilometers ten zuiden van de Stanford-universiteit.

In de periode hierna ontwikkelde het bedrijf zich in sneltreinvaart. Vanaf mei 2000 was de zoekmachine in tien nieuwe talen te bezoeken: Deens, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Noors, Portugees, Spaans en Zweeds.

Google ging hierna een samenwerking aan met Yahoo! en bood zijn diensten enkele maanden later ook in het Chinees, Japans en Koreaans aan. De zoekmachine veroverde de wereld. Voor Google was de lancering van het advertentieprogramma Adwords, in oktober 2000, erg belangrijk. Het programma werd de grootste bron van inkomsten voor het bedrijf.

Lees ook: Wanneer is Google opgericht?
Boek: Hoe Google werkt

Verder op 15 september

  • Wish You Were Here
    Wish You Were Here
    1784 – Vincenzo Lunardi laat de eerste waterstofballon op.
  • 1887 – De Texelse Courant wordt opgericht.
  • 1940 – De Duitse Luftwaffe lanceert een grootscheepse aanval op Londen: 60 vliegtuigen gaan verloren. Feitelijke einde van de Slag om Engeland.
  • 1964 – In Amerika begint de soap-televisieserie Peyton Place.
  • 1975 – De rockband Pink Floyd brengt een van zijn succesvolste albums uit: Wish You Were Here.
Vorige dag

16 september

Volgende dag

14 september