Ivan IV de Verschrikkelijke wordt tsaar (1547)

Ivan IV de Verschrikkelijke

Op 16 januari 1547 wordt Ivan Grozny de eerste tsaar van Rusland. In het westen is hij vooral bekend als Ivan de Verschrikkelijke.

Ivan de verschrikkelijke

Ivan de Verschrikkelijke wordt in 1530 geboren onder de naam Ivan Glinsky, als zoon van de Grootvorst Vasili III. Zijn vader overlijdt als Ivan drie jaar oud is en zijn moeder, Jelena Glinsky, wordt daarop vorstin. Zij veracht de Russische edellieden, de bojaren, en wordt na vijf jaar – waarschijnlijk door deze bojaren – vermoord. De dan achtjarige Ivan wordt hierna betrokken in een hevige machtsstrijd tussen twee bojaren-familie’s, de Sjoejski’s en de Bjelski’s. Moord, martelingen en verbanningen waren in Rusland in die tijd aan de orde van de dag. De jonge, leergierige en intelligente troonopvolger wordt door de bojaren minachtend behandeld en aan zijn lot overgelaten. Hij en zijn doofstomme broer Yuri verhongeren bijna. Ivan ontwikkelt een haat tegen de bojaren, waarop hij later wraak zal nemen.

Als Ivan 13 jaar oud is, is hij het zat en laat hij de usurpator Andrej Sjoejski – een bojaar die op illegale wijze de macht heeft gegrepen – opeten door hongerige jachthonden. Ivan heeft inmiddels de meedogenloosheid van de bojaren in zijn paleis overgenomen en houdt zich vooral bezig met drinken, het aftuigen van mensen en het verkrachten van vrouwen, die hij vervolgens laat ophangen, levend laat begraven of voor de beren gooit.

Op 16 januari 1547 laat hij zich tot tsaar kronen, een nog hogere rang dan zijn vader die Grootvorst was. In datzelfde jaar trouwt hij met Anastasia Romanov, een deugdzame vrouw, vermoedelijk zijn enige liefde, die zijn wreedheid enigszins in toom weet te houden. Lees hier meer over Ivan IV de Verschrikkelijke .

Boek: Een geschiedenis van Rusland – Van Rurik tot Poetin
Meer Russische geschiedenis

Geboren op 16 januari

René I van Anjou (1409)
René I van Anjou (1409)
Edith Frank (1900)
Edith Frank (1900)
Wim Aantjes (1923)
Wim Aantjes (1923)

Verder op 16 januari

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

17 januari

Volgende dag

15 januari