Opening van het British Museum (1759)

British Museum (CC BY-SA 3.0 – Ham – wiki)

Op 15 januari 1759 wordt het British Museum in Londen geopend. Het is het oudste openbare museum ter wereld.

Het British Museum, het nationale museum van Groot-Brittannië, is ontstaan dankzij sir Hans Sloane (1660-1753), een Schotse verzamelaar die na zijn dood zijn verzameling kunstwerken en zijn bibliotheek aan de regering naliet. De collectie kreeg een plek in het zogenaamde Montagu House dat op 15 januari 1759 officieel werd geopend.

In de loop der jaren werd de collectie van het museum flink uitgebreid. In 1757 schonk koning George II bijvoorbeeld een grote verzameling boeken die was aangelegd door de Engelse koningen vanaf Hendrik VII. George III schonk later Egyptische reliëfs uit Alexandrië. De collectie van het museum behoort momenteel tot de grootste verzamelingen ter wereld.

Het huidige neoclassicistische museumgebouw werd ontworpen door sir Robert Smirke.

DVD: World At The British Museum

Verder op 15 januari:

 • Keizer Galba
  Keizer Galba
  69 n.Chr. – De Romeinse keizer Galba wordt op het Forum Romanum door de Praetoriaanse Garde vermoord. hij wordt opgevolgd door Marcus Salvius Otho.
 • 1905 – Bij Loen, Noorwegen, veroorzaakt een in een meer gestort rotsblok een tsunami. Er komen 61 mensen om het leven.
 • 1909 – De (Koninklijke) Vereniging De Friesche Elf Steden wordt opgericht. De vereniging organiseert sinds die tijd, als dat mogelijk is, de Elfstedentocht.
  1962 – De Slag bij Vlakke Hoek. De Nederlandse Marine brengt voor het laatst een vijandig schip tot zinken, in dit geval een Indonesisch.
 • 1994 – De Digitale Stad wordt gelanceerd
 • 2006 – De Nederlandse darter Jelle Klaasen (21) wint als debutant het wereldkampioenschap Lakeside van 2006. Hij is daarmee de jongste speler ooit die het prestigieuze toernooi wint.
Vorige dag

16 januari

Volgende dag

14 januari