Amelia Earhart vliegt als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan (1928)

Amelia Earhart (Smithsonian Institution)

Op 18 juni 1928 stak Amelia Earhart als eerste vrouw in de geschiedenis per vliegtuig de Atlantische Oceaan over. Ze deed dit als passagier. Luchtvaartpionier Charles Lindbergh had de oceaan kort daarvoor als eerste piloot solo overgestoken. Earhart werd door haar prestatie ook wel Lady Lindy genoemd, een bijnaam die verwees Lindbergh. Earhart was absoluut niet blij met deze bijnaam. De Amerikaanse maakte haar vlucht in een Fokker F-VII, maar vloog zelf dus niet hoewel ze wel de titel ‘gezagvoerder’ kreeg.

De bril die Earhart droeg tijdens haar vlucht van 1932 (Foto: Hollywood Auction 37)

Earhart maakte in 1932 definitief naam als luchtvaartpionier door ook solo de Atlantische Oceaan over te vliegen. De vlucht duurde 15 uur en 8 minuten en leverde haar veel roem op. De pilote vloog van Canada naar Ierland en ontving hierna van de Amerikaanse regering het Distinguished Flying Cross.

De Amerikaanse maakte in 1937 haar laatste vlucht. Samen met navigator Fred Noonan wilde ze een vlucht om de aarde maken. Na enkele tussenstops steeg het vliegtuig op 29 juni 1937 voor het laatst op. Dit vanaf Nieuw-Guinea. Vermoedelijk raakte het toestel door een navigatie uit koers en stortte het in zee. De marine zette een grootscheepse zoekactie op touw. Zo stuurde het vliegdekschip Lexington maar liefst zestig vliegtuigen op pad om op de oceaan te zoeken naar Earhart en Noonan.

Ondanks de grootschalige zoekactie werd er nooit iets van het tweetal teruggevonden. Op 5 januari 1939 werd Earhart officieel dood verklaard.

Meer artikelen over de geschiedenis van de luchtvaart
Boek: De expeditie van de gebroeders Wright – Pioniers van de luchtvaart

Verder op 18 juni:

Vorige dag

19 juni

Volgende dag

17 juni