De eerste Garfield-strip verschijnt (1978)

Garfield

Op 19 juni 1978 verschijnt de eerste Garfield-strip van de Amerikaanse striptekenaar Jim Davis. De strip, die wereldberoemd zou worden, gaat over de kat Garfield, zijn baasje Jon Arbuckle en de hond Odie.

De eerste Garfield-strip

Omdat de eerste Garfield-strip op 19 juni 1978 werd gepubliceerd wordt de negentiende juni door fans aangehouden als de geboortedag van de kat Garfield. De strip heeft in het Guinness Book of Records gestaan als meest verspreide strip ter wereld. In de reeks worden vooral grappen gemaakt over huisdieren, hun eigenaren en hoe huisdieren eigenlijk de baas zijn in huis. Garfield heeft nogal wat menselijke trekjes. Zo worstelt hij bijvoorbeeld met zijn dieet en en heeft hij een hekel aan maandagen.

Jim Davis vernoemde het stripfiguurtje naar zijn grootvader James Garfield Davis, die op zijn beurt weer was vernoemd naar James Garfield, de twintigste president van de Verenigde Staten.

Meer stripgeschiedenis

The Origins of Garfield

Verder op 19 juni:

 • Tocht naar Chatham
  Tocht naar Chatham
  1667 – De tocht naar Chatham begint. Bij deze succesvolle Nederlandse aanval op Engeland tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog wordt een aanzienlijk deel van de Engelse vloot in brand gestoken en het vlaggenschip van de Engelse vloot, de HMS Royal Charles wordt buitgemaakt.
 • 1850 – Huwelijk van kroonprins Karel van Zweden en prinses Louise der Nederlanden in Stockholm.
 • 1860 – Een van de grootste branden die Leeuwarden ooit troffen, vindt plaats bij de Prins Frederikkazerne.
 • 1867 – Oprichting van de Nederlandse afdeling van het Rode Kruis
 • 1938 – ItaliĆ« wint in Frankrijk de wereldtitel door Hongarije in de finale van het WK voetbal met 4-2 te verslaan.
 • 2001 – Begin van de Nederlandstalige Wikipedia.
 • 2002 – Steve Fossett begint zijn soloballonvlucht rond de wereld.
Vorige dag

20 juni

Volgende dag

18 juni