Grote brand van Rome (64 n.Chr.)

Grote brand van Rome (64 n.Chr.)

In de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De stadsbrand woedde maar liefst zes dagen en tien van de veertien wijken van de stad werden volledig of gedeeltelijk verwoest. Ook de keizerlijke paleizen op de Palatijn werden door de vlammenzee verwoest.

De grote brand stelde keizer Nero in staat een groot deel van de stad te herbouwen. De keizer maakte hier volop gebruik van. Zo liet hij bijvoorbeeld zijn Domus Aurea (Gouden Huis) bouwen in een deel van de stad dat door de brand was verwoest.

Verhalen waarin de keizer ervan wordt beschuldigd de brand zelf te hebben gesticht, zijn hardnekkig. Volgens deze verhalen brandde Nero zijn stad onder meer af zodat hij op het vrijgekomen terrein zijn schitterende paleis kon bouwen. Nero wist de verdenking te verleggen naar de christenen die hij vervolgens op gruwelijke manieren liet vervolgen. De christenen waren destijds nog een relatief kleine groep in Rome. Hun nog vreemde religie maakte hen een makkelijk doelwit.

Grote brand van Rome - Hubert Robert
Grote brand van Rome – Hubert Robert

Op het moment dat de brand in Rome uitbrak was keizer Nero waarschijnlijk niet in de stad aanwezig. De keizer zou op dat moment in de badplaats Antium (Anzio) zijn geweest. Volgens de Romeinse historicus Publius Cornelius Tacitus (ca. 56-117) spoedde Nero zich onmiddellijk naar Rome toen hij over de brand hoorde en zette hij vervolgens een grote blusoperatie op. Daarna zou hij ook eigen geld hebben ingezet voor het herstel van de schade en hulp aan slachtoffers en nabestaanden. De Romeinse senator en geschiedschrijver Lucius Cassius Dio schreef decennia van de dood van Nero iets heel anders. Hij beweerde dat Nero tijdens de brand had toegekeken hoe de stad afbrandde, terwijl hij op zijn lier speelde en een lied over de verwoesting van Troje zong. Over het algemeen gaan historici er tegenwoordig echter van uit dat de grote brand per ongeluk uitbrak en dat Nero, zoals Tacitus beweert, helemaal niet in Rome aanwezig was.

NERO software voor het branden van cd's en dvd's
NERO software voor het branden van cd’s en dvd’s
De mythe van de keizer die zijn eigen stad in brand stak is echter hardnekkig. Dat blijkt ook wel uit de naam van een software-programma voor het branden van cd’s en dvd’s. Dit populaire programma kreeg de naam NERO.

Meer Romeinse Rijk
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

Nero en de grote brand van Rome:

Verder op 19 juli:

 • Feyenoord
  Feyenoord
  711 – Slag bij Guadalete: De Visigoten onder leiding van koning Roderik worden door de Arabieren verslagen.
 • 1597 – Terechtstelling in Brussel van Anna van den Hove. Zij is hiermee het laatste slachtoffer dat vanwege haar geloof in de Nederlanden wordt terechtgesteld.
 • 1843 – Tewaterlating van het eerste, volledig metalen, stoomschip: de SS Great Britain.
 • 1870 – Begin van de Frans-Pruisische Oorlog.
 • 1908 – Oprichting van Rotterdamse voetbalclub Feijenoord.
 • 1966 – Zanger Frank Sinatra trouwt met actrice Mia Farrow.
 • 1971 – Het hoogste punt van de South Tower van het World Trade Center in New York wordt bereikt.
 • 1999 – Op deze dag wordt volgens de Verenigde Naties de zesmiljardste mens geboren.
 • 2010 – Desi Bouterse wordt verkozen tot president van Suriname.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

20 juli

Volgende dag

18 juli