Koningin Elizabeth II wordt gekroond (1953)

Kroning van Elizabath II

Na de dood van haar vader, George VI, werd Elizabeth II in februari 1953 koningin. De kroning vond op 2 juni 1953 plaats in de Westminster Abbey in Londen. De 27-jarige Elizabeth werd toen niet alleen koningin van het Verenigd Koninkrijk maar ook van Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Sinds eind 2007 is Elizabeth II de oudste Engelse regerende monarch aller tijden.

Elizabeth II in 1953
Elizabeth werd geboren op 21 april 1926 en het leek toen niet erg waarschijnlijk dat ze ooit koningin zou worden. Ze was namelijk pas de derde in rij voor troonopvolging, na haar oom Eduard VIII en haar vader George VI. Toen Elizabeth werd geboren was haar grootvader George V koning. Hij overleed in 1936 en werd toen opgevolgd door zijn zoon Eduard VIII. Nog datzelfde jaar deed deze oom van Elizabeth echter vrijwillig afstand van de troon zodat hij kon trouwen met de gescheiden Amerikaanse vrouw Elisabeth Wallis Warfield. Eduard werd als koning opgevolgd door zijn broer Albert die voor de koningsnaam George VI koos.

Nadat deze koning in 1952 overleed werd hij dus opgevolgd door zijn dochter Elizabeth.

Het vijfentwintigjarig jubileum van de Elizabeth II werd in 1977 groot gevierd. Het was ook de periode waarin het Britse vorstenhuis groot aanzien genoot en de koningin was enorm populair. In 1992 vierde de koningin haar veertigjarig jubileum maar toen stonden de zaken er heel anders voor. De koningin zelfde noemde het jubileumjaar zelfs een annus horribilis vanwege het grote aantal crisissen die zich binnen haar familie hadden afgespeeld. Het was onder meer in dat jaar dat prins Andrew en Sarah Ferguson scheidden en dat er een heftig debat losbarstte over het feit dat de koningin, een van de rijkste vrouwen ter wereld, geen inkomstenbelasting betaalde. Daarnaast verscheen het boek Diana, haar eigen verhaal. Later dat jaar scheidden prins Charles en Diana. In het jubileumjaar 1992 brandde verder ook nog een deel van Windsor-palace af.

De kroning van Elizabeth II

In 2013 vierde de koningin haar diamanten huwelijk. Ze deed dat in besloten kring op haar landgoed Windsor Castle. Het regeringsjubileum van de koningin was een jaar eerder al uitgebreid gevierd.

Boek: Elizabeth II – de laatste koningin
Boeken over het Nederlandse koningshuis

Verder op 2 juni:

 • Isaac Newton
  Isaac Newton
  575 – Benedictus I wordt Paus.
 • 1686 – De Britse Royal Society besluit tot het uitgeven van Principia Mathematica van Sir Isaac Newton.
 • 1793 – De jakobijnen grijpen de macht in Frankrijk en zetten de girondijnen af. Begin van het Schrikbewind.
 • 1946 – Na een volksraadpleging wordt Italië een republiek.
 • 1973 – Koningin Juliana opent het Van Gogh Museum in Amsterdam.
 • 1982 – Bokser Rudi Koopmans verdedigt in Italië met succes zijn Europese titel in het halfzwaargewicht tegen zijn Italiaanse uitdager Christiano Cavina.
 • 1992 – Bij referendum wordt in Denemarken het Verdrag van Maastricht afgewezen.
Vorige dag

3 juni

Volgende dag

1 juni