De West-Indische Compagnie wordt opgericht (1621)

Het West-Indisch Huis in Amsterdam, voormalige hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie – Foto: CC/S Sepp

Op 3 juni 1621 werd de Geoctroyeerde West-Indische Compagnie (WIC) opgericht. Het octrooi gold voor de handel en scheepvaart op Afrika zuidelijk van de Kreeftskeerkring, op Amerika en op de eilanden in de Atlantische Oceaan, gelegen tussen de twee meridianen, getrokken over Kaap de Goede Hoop en het oostelijke uiteinde van Nieuw-Guinea. Kort gezegd de westkust van Afrika zuidelijk van de Kreeftskeerkring, de oostkust van het continent Amerika en de Caribische eilanden. En daarmee had de West-Indische Compagnie dus het monopolie in de Nederlanden op de trans-Atlantische slavenhandel.

WIC
Het idee voor een West-Indische Compagnie speelde al langer. Maar de oprichting werd pas in 1621 na het Twaalfjarig Bestand met Spanje een feit. Het doel was winstgevende handel in het Atlantische gebied en de Spanjaarden beroven van hun voornaamste inkomensbron. De West-Indische Compagnie had het recht een krijgsmacht te hebben, bondgenootschappen te sluiten en koloniën te stichten.

Lees ook: West-Indische Compagnie
Boek: Geschiedenis van de WIC – Opkomst, bloei en ondergang

Verder op 3 juni:

  • 1856 – Lewis Carroll maakt voor het eerst foto’s van Alice Liddell en haar zusjes Edith en Lorina.
  • 1880 – Alexander Graham Bell gebruikt zijn fotofoon voor de eerste keer om een draadloos telefoongesprek te verzenden.
  • 1920 – Als uitvloeisel van het Verdrag van Versailles wordt in Duitsland de dienstplicht afgeschaft.
  • 1937 – De Engelse ex-koning Eduard VIII trouwt met zijn grote liefde Wallis Simpson en doet daarmee afstand van de troon.
  • 1944 – Het Franse Comité van Nationale Bevrijding zal zich voortaan als ‘Voorlopige Regering van de Franse Republiek’ beschouwen.
  • 1968 – Voetbalclub ADO wint de KNVB beker finale van AFC Ajax.
  • 1973 – Tijdens een luchtvaartshow bij Parijs stort een Russische Toepolev Tu-144 neer. Er vallen vijftien doden, onder wie zes bemanningsleden.
  • 2006 – Montenegro verklaart zich officieel onafhankelijk van Servië.
  • 2009 – De KRO zendt de allerlaatste aflevering van Toen was geluk heel gewoon uit.
Vorige dag

4 juni

Volgende dag

2 juni