De engel Moroni verschijnt aan Joseph Smith (1823)

De engel Moroni - Standbeeld in Zwitserland
De engel Moroni – Standbeeld in Zwitserland (Publiek Domein – wiki)
Op 21 september 1823 verschijnt, volgens de Mormoonse overlevering, de engel Moroni aan Joseph Smith. De Amerikaanse geestelijk leider heeft voor die tijd al verschillende visioenen gehad waarin hij opgeroepen is het ware christendom in ere te herstellen.

De engel Mormoni zou Smith ook gouden platen hebben gegeven waarop het zogenaamde Boek van Mormon in onbekend schrift is geschreven. Smith vertaalt het boek in het Engels en brengt het in 1830 uit.

Joseph Smith (1805-1844)

De nieuwe puriteinse godsdienst die John Smith sticht wordt bekend als de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en trekt al snel veel bekeerlingen die bekend worden onder de naam Mormonen. De volgelingen van John Smith hebben het niet makkelijk. In New York worden ze vervolgd en hierna trekken de Mormonen samen met Smith naar Ohio. De leider zelf wordt in 1844 in Carthage (Illinois) samen met zijn broer Hyrum gelyncht. Veel Amerikanen zijn bang dat de economische en politieke macht van de Mormonen te groot wordt.

Na de dood van Smith ontstaat er een breuk in de kerk, maar tegenwoordig maakt de kerk weer een grote periode van bloei door. Ook buiten de Verenigde Staten. De Mormonen bestaan dus nog altijd. De kerk is vertegenwoordigd in ongeveer 176 landen en heeft ruim 13 miljoen leden. De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney is ook een mormoon. Salt Lake City is het huidige centrum van de Mormonenkerk.

Mormonen zijn ervan overtuigd dat Jezus snel zal terugkeren en dat die wederkomst plaatsvindt in Amerika. De Mormonen verwerpen daarnaast de zuigelingendoop en geloven niet in de zogenaamde erfzonde. Verder was polygamie (trouwen met meerdere vrouwen) bij de mormonen vroeger toegestaan. Grondlegger Joseph Smith had naast zijn formele echtgenote Emma Smith bijvoorbeeld nog 27 vrouwen.

Meer religieuze geschiedenis

Verder op 21 september:

 • De Hobbit
  De Hobbit
  1676 – Kardinaal Benedetto Odescalchi wordt gekozen tot paus. Hij neemt de naam Innocentius XI aan.
 • 1937 – J.R.R. Tolkien publiceert De Hobbit.
 • 1949 – Communisten roepen de Volksrepubliek China uit.
 • 1964 – Malta wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.
 • 1968 – Het eerste nummer van Amnesty’s mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd verschijnt in Nederland.
 • 1968 – Harry Steevens wint de derde editie van Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race.
 • 1998 – BNR Nieuwsradio, een landelijk commercieel radiostation wordt gelanceerd.
 • 2003 – De ruimtesonde Galileo crasht om 21.49 uur Nederlandse tijd in de dampkring van Jupiter.
 • 2012 – Het vermeende Facebook-feest Project X Haren in het Groningse Haren ontaardt in chaos en rellen.
Vorige dag

22 september

Volgende dag

20 september