Lincoln kondigt zijn Emancipatieproclamatie aan (1862)

Reproductie van de Emancipatieproclamatie

Op 22 september 1862 gaf de Amerikaanse president Abraham Lincoln een voorontwerp vrij van zijn beroemde Emancipatieproclamatie (Emancipation Proclamation). De president maakte hierin bekend dat per 1 januari 1863 drie miljoen slaven de vrijheid zouden krijgen. Daarnaast stelde hij dat de Amerikaanse Burgeroorlog wat hem betreft gezien moest worden als een strijd tegen de slavernij.

Lincoln had een goed moment gekozen om zijn besluiten kenbaar te maken. Slechts enkele dagen eerder (17 september 1862) was bij Antietam de tot dan toe grootste en bloedigste slag van de Amerikaanse Burgeroorlog uitgevochten. De noordelijke troepen van Lincoln hadden toen maar net weten te voorkomen dat generaal Robert E. Lee met zijn troepen door had kunnen stoten naar het noorden.

De gevolgen van de Slag bij Antietam waren groot. Engeland en Frankrijk hadden op het punt gestaan de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika te erkennen, maar na de door het noorden gewonnen slag stelden ze die beslissing voorlopig uit. De overwinning gaf president Abraham Lincoln zoveel vertrouwen dat hij besloot zijn Emancipatieproclamatie aan te kondigen.

Lees hier meer:: De Emancipatieproclamatie van Abraham Lincoln (1863)
Lees de Nederlandse tekst van de emancipatiedeclaratie
Artikel: De Emancipatieproclamatie van Abraham Lincoln (1863)
Artikelen over de geschiedenis van de slavernij
Boek: Amerika – De droom op drift

Verder op 22 september:

  • Piet Lieftinck
    Piet Lieftinck
    1481 – Slag bij Scherpenzeel tijdens de Stichtse oorlog (1481-83).
  • 1604 – Einde van het beleg van Oostende.
  • 1949 – Minister van financiĆ«n Pieter Lieftinck laat de Nederlandse gulden met 30% devalueren.
  • 1949 – De Sovjet-Unie brengt zijn eerste atoombom tot ontploffing.
  • 2012 – Het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt na een verbouwingsperiode van acht jaar door koningin Beatrix heropend.
Vorige dag

23 september

Volgende dag

21 september