Gangster John Dillinger wordt neergeschoten door FBI-agenten (1934)

Mugshot van John Dillinger

Op 22 juli 1934 werd de Amerikaanse bankovervaller John Dillinger na een bezoek aan een bioscoop in Chicago neergeschoten door agenten.

De Amerikaan was in 1923 opgepakt en veroordeeld tot tien jaar cel omdat hij een kruidenier had overvallen. Nadat hij zijn straf had uitgezeten beroofde hij enkele banken waardoor hij al snel weer in de gevangenis belandde. Op 3 maart 1934 ontsnapte hij. Bij zijn ontsnapping maakte hij onder meer gebruik van een houten pistool dat met schoensmeer zwart was gemaakt.

Eenmaal op vrije voeten ging John Dillinger opnieuw banken beroven. De Amerikaan werd hierop tot Public Enemy Number One uitgeroepen en er werd door justitie een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd voor zijn arrestatie. Uiteindelijk werd Dillinger op 22 juli 1934 neergeschoten door agenten nadat hij met zijn vriendin een voorstelling in een bioscoop in Chicago had bezocht. De politie was getipt door Anna Sage, een bordeelhoudster waar Dillinger bevriend mee was.

In 2009 verscheen er een film over John Dillinger: Public Enemies. Johnny Depp speelde hierin de rol van de gangster.

Trailer van ‘Public Enemies’

Verder op 22 juli:

 • Johannes Hunyadi
  Johannes Hunyadi
  1209 – 20.000 personen worden uitgemoord door kruisvaarders in de strijd tegen de Katharen in Béziers.
 • 1456 – Johannes Hunyadi wint de slag bij Belgrado en stopt hiermee de Ottomaanse opmars in Europa.
 • 1901 – Servië herstelt de diplomatieke betrekkingen met Montenegro.
 • 1923 – In Nederland begint de HDO, de voorloper van de AVRO, met radio-uitzendingen.
 • 1991 – Seriemoordenaar Jeffrey Dahmer wordt gearresteerd, nadat de overblijfselen van elf mannen en jongens worden gevonden in zijn appartement in Milwaukee.
 • 2006 – Na twintig jaar beëindigt Dennis Bergkamp zijn carrière met een afscheidswedstrijd tussen Arsenal FC en AFC Ajax.

2 Comments

 1. Beste Redactie ,

  In de aanhef staat dat John Dillinger op 21 juli 1934 is neergeschoten en later in het verhaal staat dat hij op 22 juli 1934 is neergeschoten.

  Kunt u dit aanpassen?

  Met vriendelijke groet,

  John Ooms

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

23 juli

Volgende dag

21 juli