Jean-Paul Sartre krijgt de Nobelprijs maar weigert hem (1964)

De Franse filosoof en schrijver Jean Paul Sartre (1905-1980) won op 22 oktober 1964 de Nobelprijs voor de literatuur maar hij weigerde de prijs. De Fransman was bang zijn vrijheid te verliezen.

Sartre in 1950

Als hij de prijs in ontvangst zou nemen zou Sartre zichzelf, zo vond hij, institutionaliseren en daarmee niet langer meer volledig onafhankelijk kunnen werken. Nog voor de prijs werd uitgereikt stuurde hij de organisatie van de Nobelprijs daarom een brief met het verzoek hem de prijs niet te geven en zijn naam ook niet te vermelden. Deze brief bereikte de organisatie echter te laat. Sartre won de prijs vervolgens maar weigerde deze dus.

Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de vader van het Franse existentialisme.

Aan de weigering van Sartre werd in oktober 2016 nog veelvuldig gerefereerd, toen muzikant Bob Dylan de Nobelprijs voor de literatuur ontving maar onduidelijkheid was of die wel op de prijs zat te wachten. Nog onduidelijk is of Dylan in december de prijs überhaupt in ontvangst zal nemen. De muzikant heeft zich in het geheel nog niet uitgelaten over het winnen van de prestigieuze prijs.

Lees ook: Jean-Paul Sartre (1905-1980) – Franse filosoof en existentialist
…en: Alfred Nobel (1833-1896) – De man van de Nobelprijs
Boek: De memoires van Jean-Paul Sartre

Verder op 22 oktober:

 • William Miller
  William Miller
  1797 РBoven Parijs maakt Andr̩-Jacques Garnerin de eerste bekende parachutesprong met een zijden parachute.
 • 1844 – William Miller voorspelt dat de Wederkomst van Jezus op deze dag zou plaatsvinden. Toen de voorspelling niet uitkwam, leidde dit tot de “Great Disappointment” (“Grote Teleurstelling”).
 • 1934 – De beruchte bankrover Charles Arthur “Pretty Boy” Floyd wordt neergeschoten door FBI-agenten in East Liverpool (Ohio).
 • 1938 – Demonstratie van de xerografie door Chester Carlson.
 • 1953 – Laos wordt onafhankelijk van Frankrijk.
 • 2004 – ABC begint met het uitzenden van de televisieserie Lost.
 • 2009 – Releasedatum Windows 7 van Microsoft.
Vorige dag

23 oktober

Volgende dag

21 oktober