Uitvinder John Boyd Dunlop overlijdt (1921)

John Boyd Dunlop (1840-1921)
De Schotse uitvinder John Boyd Dunlop, die vooral bekend werd door zijn uitvinding van de rubber luchtband, overlijdt op 23 oktober 1921.

Goodyear

In 1839 doet de Amerikaan Charles Goodyear (1800-1860) een belangrijke uitvinding. Hij vindt een oplossing voor een probleem van rubber. In koude streken wordt rubber namelijk hard en brokkelig en tijdens een hittegolf wordt het juist zacht en kleverig. Goodyear ontdekt dat dit probleem verdwijnt als de rubber verhit is in combinatie met zwavel. Na deze ontdekking wordt rubber voor steeds meer zaken gebruikt.

Dunlop op de fiets
Dunlop op de fiets
Zo worden er na Goodyears uitvinding bijvoorbeeld massieve rubberen fietsbanden gemaakt. Probleem hiervan is echter dat elke oneffenheid op de weg hard aankomt bij de fietser. John Dunlop vraagt in 1887 patent aan op de met lucht gevulde rubberen band en maakt vervolgens luchtbanden voor de driewieler van zijn zoon, die met de fiets hierna een driewieler race wint.

Dunlop moet zijn patent later overigens weer inleveren omdat iemand hem in 1845 al voor blijkt te zijn geweest. Hij behoudt wel het patent op het luchtventiel. Dankzij de toepassing van Dunlop wordt het fietsen veel populairder. Ook de vooruitgang van het autotijdperk wordt voor een aanzienlijk deel toegeschreven aan de uitvinding van John Boyd Dunlop, die met zijn bedrijf The Dunlop Rubber Company een van de bekendste rubberfabrikanten ter wereld werd.

Lees ook: John Boyd Dunlop (1840-1921)
Zie ook deze lijst van uitvindingen

Verder op 23 oktober:

 • Otto I van Griekenland
  Otto I van Griekenland
  1803 – John Dalton publiceert als eerste over atoomgewichten en molecuulgewichten (respectievelijk zes en dertien).
 • 1853 – Het oudste nog bestaande treinstation in Nederland opent in Valkenburg.
 • 1862 – Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland
 • 1941 – Tweede Wereldoorlog: Georgi Zjoekov neemt de leiding op zich van het Rode Leger en probeert te voorkomen dat Duitse troepen verder Rusland intrekken.
 • 1956 – In Boedapest breekt de Hongaarse opstand uit.
 • 2002 – Tsjetsjeense rebellen nemen ongeveer 700 mensen in gijzeling in een musicaltheater in Moskou.
 • 2007 – Umbro wordt voor 408 miljoen euro overgenomen door Nike.
Vorige dag

24 oktober

Volgende dag

22 oktober