Vincent van Gogh verliest zijn oor (1888)

Op 23 december 1888 verliest kunstenaar Vincent van Gogh een deel van zijn oor. Of hij het oor zelf af heeft gesneden of dat iemand anders dat deed is nooit helemaal duidelijk geworden.

Enkele jaren geleden voerde TNS NIPO op verzoek van museum Het Dolhuys nog een onderzoek uit naar de bekendheid van Vincent van Gogh. Het bureau concludeerde toen dat de kunstenaar bij het Nederlandse publiek vooral bekend is om zijn afgesneden oor. Op de vraag “waar denkt u aan bij de schilder Vincent van Gogh?”, noemde vijftig procent van de ondervraagden het afgesneden oor van de schilder. Daarnaast scoorden ‘kunstschilder’ en ‘zonnebloemen’ hoog.

Het is nog altijd onduidelijk hoe Van Gogh zijn rechteroor verloor. In 2009 wezen twee Duitse kunstwetenschappers nog met de beschuldigende vinger naar de Franse kunstschilder Paul Gauguin. De Fransman zou eind 1888 tijdens een ruzie met een zwaard de oorlel van de Nederlandse schilder hebben afgehakt. De Britse kunstwetenschapper Martin Bailey kwam datzelfde jaar nog met een andere theorie. Volgens deze wetenschapper sneed de schilder eigenhandig zijn oor af nadat hij per brief had vernomen dat zijn broer Theo zich had verloofd.

Over de kwestie van het oor werd vooral veel gespeculeerd. Lange tijd was niet eens duidelijk of de kunstenaar zijn hele oor of slechts zijn oorlel verloor. In 2016 dook echter een tekening op van een arts die Vincent van Gogh aan zijn oor behandelde. Die tekening maakte duidelijk dat de kunstenaar daadwerkelijk zijn hele oor kwijt was.

Overzicht van boeken over Vincent van Gogh
Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Bekijk ook: Schilderijen van Vincent van Gogh

Verder op 23 december:

 • Gunthamund
  Gunthamund

  484 – Gunthamund volgt zijn oom Hunerik op als koning van de Vandalen en Alanen.

 • 1294 – Conclaaf volgend op het aftreden van paus Celestinus V.
 • 1895 – In Amsterdam wordt de Bouwonderneming Jordaan NV opgericht, een experiment om te zien of het mogelijk is om de erbarmelijke leefomstandigheden van de arbeidersklasse in de volkswijk de Jordaan te verbeteren zonder overheidssteun.
 • 1947 – Demonstratie van de eerste transistor, door John Bardeen en Walter Brattain.
 • 1970 – Hoogste punt is bereikt van de North Tower van het World Trade Center in New York.
 • 1978 – Italië, Sicilië, Palermo Airport: een Alitalia DC-9 stort tijdens de landing in zee. 108 mensen komen om, 21 mensen overleven de ramp, gered door vissersboten.
 • 1979 – Sovjet-invasie van Afghanistan: de hoofdstad Kaboel wordt ingenomen.
Vorige dag

24 december

Volgende dag

22 december