Vrede van Gent (1814)

Ondertekening van de Vrede van Gent – Amédée Forestier, 1814 (Smithsonian)

Op 24 december 1814 wordt de vrede van Gent gesloten. Deze maakt een eind aan de in 1812 begonnen oorlog tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In 1812 hadden de Verenigde Staten de oorlog verklaard aan Groot-Brittannië. Dit vanwege de Briste bemoeienis met de scheepvaart. Het Amerikaanse leger stelde destijds nog niet erg veel voor en de oorlog verliep voor de Amerikanen dan ook niet erg gunstig. Een invasie in Canada mislukte bijvoorbeeld. Er waren wel enkele successen – zo werden er op het Eriemeer enkele Britse schepen verslagen en het latere Toronto werd door de Amerikanen ingenomen – maar over het algemeen waren de Britten sterker.

Na de nederlaag van Napoleon in Europa hadden de Britten in 1813 meer tijd om zich met de oorlog in de Nieuwe Wereld te bemoeien. Amerikaanse havens werden geblokkeerd en zelfs Washington werd ingenomen. Het Witte Huis werd in brand gestoken en de Amerikaanse president James Madison zag zich genoodzaakt te vluchten.

Met de ondertekening van de Vrede van Gent kwam er in 1814 dus een eind aan deze oorlog. Hoewel de oorlog officieel geen winnaar kende, vierden de Amerikanen het eind van de oorlog als een nationale zege. Als gevolg van het verdrag werden alle gevangenen vrijgelaten en alle veroverde gebieden en boten teruggegeven.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Amerika

Verder op 24 december:

  • Napoleon
    Napoleon
    1610 – De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gaat diplomatieke betrekkingen aan met Marokko.
  • 1800 – Moordaanslag op Napoleon. Een bom ontploft naast zijn rijtuig als hij op weg is naar de opera.
  • 1818 – Stille Nacht, gecomponeerd door Franz Gruber, wordt voor het eerst uitgevoerd.
  • 1871 – Eerste uitvoering van Aida, opera van Giuseppe Verdi, ter gelegenheid van de opening van het Suezkanaal.
  • 1925 – Benito Mussolini krijgt alle macht in Italië.
  • 1979 – Eerste lancering van de Europese raket Ariane 1.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Vorige dag

25 december

Volgende dag

23 december